Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup žitarica
  • 07.09.2016. 14:00

Semberijski ratari sav rod prodaju Turskoj?

Predstavnici turskih firmi, zainteresovanih za saradnju sa semberskim ratarima došli su u Bijeljinu kako bi se uvjerili u kvalitet žitarica i način skladištenja, te mogućnostima otkupa ovogodišnjeg roda.

Foto: Melnikof/Bigstockphoto
  • 173
  • 8
  • 0

Žitarice sa semberijskih polja mogle bi završiti u Turskoj. Naime, nakon što su domaći otkupljivači i Vlada RS-a više puta izigrali povjerenje domaćih poljoprivrednika, ponudivši im mizernu otkupnu cijenu žitarica, ratari iz Semberije odlučili su sav rod prodati u Tursku.

Predstavnici turskih firmi, zainteresovanih za saradnju sa semberskim ratarima došli su u Bijeljinu, donosi federalna, kako bi se uvjerili u kvalitet žitarica i način skladištenja, te mogućnostima otkupa ovogodišnjeg roda.

Ratari nade polažu u firme iz Turske, koje bi zahvaljujući bescarinskom režimu koji BiH ima sa Turskom mogle otkupiti tržišne viškove ovogodišnjeg roda. Dotad rod drže u ambarima. Takođe, semberski ratari zainteresovani su i za ugovaranje proizvodnje za narednu godinu sa Turskom.

Inače, ovogodišnji prinos pšenice od oko pet do sedam tona po hektaru nadmašio je višegodišnji prosjek. Sa semberskih oranica ukupno je požnjeveno 80.035 tona hljebnog žita, vrijednosti oko 25,61 milion maraka.

Foto: Melnikof/Bigstockphoto


Tagovi

Ratari Semberija Turska


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.