Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 20.02.2018. 16:30

Ruski izvoz žitarica blizu rekordnih 50 miliona tona

Prema podacima analitičara, ruski izvoz je blizu da dostigne rekornih 50 miliona tona pšenice, čime ta zemlja ozbiljno konkurira da povrati poziciju svjetskog lidera po izvozu krušnog zrna.

  • 357
  • 40
  • 0

Ruski izvoz žitarica je blizu da dostigne rekordnih 50 miliona tona, izjavio direktor analitičkog centra SovEcon Andrej Sizov. Rusija je lane Sjedinjenim Američkim Državama priznala status svjetskog lidera u izvozu pšenice, ali tamošnje Ministarstvo poljoprivrede očekuje da će Rusija povratiti taj status krajem ove poljoprivredne godine. Prema podacima stručnjaka, Rusija je od početka sezone  (od 1. jula 2017. do kraja januara 2018) izvezla 48 miliona tona u usporedbi sa 37,7 miliona tona koliko je ta zemlja izvezla tokom čitave prethodne sezone.

 

Rusija: Cijene visokoproteinske pšenice na najvišem nivou od novembra 2015.

 

Izvozne cijene ruske pšenice su i tokom prethodne sedmice nastavile rasti. U ovisnosti od klase, vrijednost mlinske pšenice je u prosjeku porasla za 1-2 dolara po toni, pa je pšenica sa 12,5% proteina dostigla cijenu 198-200$/t, dok se pšenicom sa 11,5% proteina trgovalo po cijeni od 190-193$/t. Kako izvještava UkrAgroConsult rusko izvozno tržište i dalje podržava rast cijena krušnog zrna na globalnom nivou i konstantna jaka potražnja ključnih uvoznika. Treba spomenuti to da Egipat i dalje dominira kao glavni uvoznik ruske pšenice, a na listu uvoznika žita iz Rusije upisala se i Indonezija.

 

Kuvajt postao uvoznik ukrajinskog sojinog ulja

 

Ukrajina je tokom decembra prošle godine izvezla je 11,5 hiljada tona sojinog ulja, što je malo više u odnosu na novembar kada je izvezeno 11,2 hiljada tona. Prema podacima koji je objavio UkrAgroConsult ukupan ukrajinski izvoz ulja od soje smanjen je na 44,2 hiljada tona, što je za 19% manje nego u prošle sezone kada je Ukrajina izvezla 54,6 hiljada tona sojinog ulja. Zemlje  Evropske unije i dalje ostaju glavno tržište za izvoz tog poljoprivrednog proizvoda sa udjelom od 56%, a treba dodati da Kina, takođe, nastavlja ubrzavati kupovinu te robe iz Ukrajine jer su kineski uvoznici povećali potražnju za više od četiri puta i uvozom ukrajinskog sojinog ulja podmiruju više od 33% svojih potreba za tim proizvodom.

 

Bugarska: Tržište suncokreta oslabilo prošle nedelje

 

Nakon dvonedeljnog rasta cijena suncokreta na bugarskom tržištu, taj trend je tokom prethodne sedmice znatno promijenjen. To je ohrabrilo poljoprivrednike da intenziviraju prodaju i pojačaju trgovanje tom uljaricom. Kako izvještava UkrAgroConsult, glavni međudržavni faktor za pad cijena bugarskog suncokreta bila slaba nacionalna valuta u odnosu na američki dolar, pa je cijena suncokreta na tržištu bugarske u prosjeku pala za oko 7 dolara po toni i nedeljno trgovanje zatvorila sa vrijednošću od 347$/t.

 

Izvoz ječma iz Rumunjske veći za trećinu

 

Rumunjska je tokom januara 2018. godine izvezla 11,2 hiljada tona ječma, što je za 34% više nego u decembru prošle godine kada je izvezeno 8,34 hiljada tona te žitarice. Ključna izvozna destinacija u prethodnom periodu za tu zemlju bila je Libija, navodi se u izveštaju UkrAgroConsult-a, ali se i dodaje da je Saudijska Arabija i dalje glavni uvoznik rumunjskog ječma sa uvozom od 393,2 hiljade tona. Ovome treba dodati i to da je Iran lane iz Rumunjske uvezao 186,4 tona ječma, te da je Španjolska utrostručila kupovinu zbog slabih prošlogodišnjih prinosa.

 

Foto: Blake Gumprecht / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Tržište Žitarice Uljarice Rusija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.