Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 15.04.2018. 14:30

Ruski izvoz pšenice premašio 30 miliona tona, a Turska uvezla deset puta više rumunjskog kukuruza nego lane

Rusija je od početka sezone izvezla više od 30 megatona pšenice. Ovome treba dodati da je u odnosu na lane drastično porastao i izvoz ukrajinske uljane repice, dok je izvoz rumunjskog kukuruza i dalje na visokom nivou.

Foto: Flickr / Chris Worden
  • 588
  • 27
  • 0

Prema sadašnjim podacima Savezne carinske službe Rusije, do marta 2018. godine ta zemlja je izvezla gotovo 39,2 miliona tona žitarica, odnosno 40% više nego u istom periodu lane, kada je izvezeno 28 miliona tona. Ovo uključuje 30,6 megatona pšenice, 41% više u odnosu na prošlu godinu i 4,4 megatone ječma. Istovremeno, izvoz kukuruza izražen u novcu iznosio je 3,9 miliona dolara, dok je izvoz ostalih usjeva iznosio 259 hiljada tona, što je za 40% više nego u istom periodu prošle sezone.

Cijene ruske pšenice bez promjene

Kako prenosi UkrAgroConsult, prošle sedmice nije bilo značajnijih promjena cijena ruske izvozne pšenice. Cijene visokoproteinske pšenice (12,5% proteina) zatvorile su sedmicu trgovanja sa blagim povećanjem od 0,5-1 dolar po toni i dostigle vrijednost 208-210$/t. Ruska pšenica je i dalje podržana rekordnim izvozom i potražnjom u ovom dijelu sezone, a treba dodati i to da je Egipat prošle sedmice održao najveći tender na kom je kupio 475 hiljada tona pšenice, uključujući 355 hiljada tona pšenice iz Rusije.

Ukrajinske cijene kukuruza porasle za 1 dolar po toni

Poslije značajnog pada sedmicu dana ranije, cijene ukrajinskog kukuruza su ojačale zbog povećane potražnje iz Kine. Izvozne cijene kukuruza proizvedenog u Ukrajini su prošlosedmično trgovanje okončale rastom od 1$/t. Sa druge strane, na domaćem tržištu nije bilo značajnih promjena cijena, tako da su trgovci povećali cijene u lukama da bi brže akumulirali izvozne pošiljke.

Ukrajina: Izvoz uljane repice u EU porastao za 94% u odnosu na sezonu 2016/17

Ukrajina je u januaru 2018. godine izvezla samo 5,7 hiljada tona uljane repice u odnosu na 78,5 hiljada tona te uljarice koliko je izvezeno u istom mjesecu lane. Međutim, kada se posmatra čitava sezona, odnosno period  juli-februar 2017/18, Ukrajina je na strana tržišta isporučila gotovo 2,07 megatona uljane repice. To je daleko ispred izvoznog tempa zabiljeleženog u prethodne tri sezone. Prodaja repice zemljama članicama Evropske unije nastavila je rasti tokom čitave ove sezone. U EU je izvezeno 1,69 miliona tona, što je za 94% više nego u cijeloj sezoni 2016/17. Osim toga, treba spomenuti da je Pakistan, udjelom od 9% u ukupnom izvozu drugi najveći uvoznik ukrajinske uljane repice.

Turska uvezla deset puta više rumunjskog kukuruza nego lane

Tokom prvih šest mjeseci sezone 2017/18, Rumunjska je povećala izvoz kukuruza na 2,3 miliona tona, prenosi UkrAgroConsult. Februarski izvoz je bio za 27% manji nego u istom periodu 2017. godine. Španjolska je i dalje najveći uvoznik rumjunskog kukuruza ove sezone, jer je u periodu od septembra do februara 2017/18 španjolski uvoz kukuruza dostigao je 816 hiljada tona. Drugi po veličini kupac je Italija, koja je uvezla sedam puta više rumunjskog kukuruza. U izvještaju se navodi da je interesiranje Turske za rumunjski kukuruz i dalje veliko, jer je ta država uvezla 10 puta više kukuruza iz Rumunjske, odnosno 161,2 hiljada tona u usporedbi sa 16,3 hiljade tona koliko je Turska uvezla tokom cijele prošle sezone.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Pšenica Kukuruz Uljana repica Rusija Ukrajina Turska Kina Rumunjska


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić