Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 15.10.2016. 15:00

Rusija rekorder u proizvodnji žitarica

Proizvodnja pšenice se očekuje na rekordnom nivou od 69,5 miliona tona što je više nego što je ranije prognozirano, a to je za 13% uvećana proizvodnja u odnosu na onu 2015. godine

  • 120
  • 5
  • 0

Ukupna proizvodnja žitarica u Rusiji, u 2016, godini, očekuje se na nivou 111 miliona tona, što je za 8% veća proizvodnja nego u 2015. godini. Veća proizvodnja prostignuta je prvenstveno zbog povoljnih vremenskih uslova tokom zime i proljeća.

Proizvodnja pšenice se očekuje na rekordnom nivou od 69,5 miliona tona što je više nego što je ranije prognozirano, a to je za 13% uvećana proizvodnja u odnosu na onu 2015. godine. Iako je veći prinos, kvalitet pšenice je manji.

U odnosu na 2015, očekuje se manji rast u proizvodnji kukuruza koji se procjenjuje na 13,5 miliona tona. To je rast u odnosu na prošlu godinu od 3%. Veće količine kukuruza postignute su najviše zahvaljujući povećanim površinama pod ovom biljnom vrstom. Nasuprot proizvodnji pšenice i kukuruza proizvodnja ječma je smanjena za 2%, navodi FAO.

Najveći izvoznik pšenice u svijetu u 2016/17

U tržišnoj 2016/17 očekuje se i rekodan izvoz žitarica, u količini 39 miliona tona, što je za 16% iznad prethodno dostignutog maksimuma u 2015/16. godini. Rekordna domaća proizvodnja i ukidanje izvoznih taksi su razlozi za povećanje izvoza. Osim toga, očekuje se da će se mogućnost izvoza pšenice iz Evropske unije, glavnog konkurenta Federaciji Rusije u regionu Crnog mora, znatno smanjiti zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Kao rezultat toga, procjenjuje se da će pšenica biti isporučena u količini 29,5 milona tona što bi Rusiju učinilo najvećim izvoznikom pšenice u svijetu u 2016/17. Izvoz kukuruza se prognozira u količini 4,5 miliona tona što je za 500.000 tona manje nego u tržišnoj 2015/16. godini.

Cijene pšenice u septembru u blagom porastu

Ograničene zalihe visokokvalitetne pšenice i jake kiše u centralnim dijelovima države dovele su do povećanja cijena na domaćem tržištu za tri% u septembru. Međutim, cijene pšenice namijenjene izvozu imale su male neto izmjene u septembru i neznatno su podržale nastavak prodaje Egiptu.


Tagovi

Svjetsko tržište Žitarice Rusija


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistar je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]