Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 15.10.2016. 15:00

Rusija rekorder u proizvodnji žitarica

Proizvodnja pšenice se očekuje na rekordnom nivou od 69,5 miliona tona što je više nego što je ranije prognozirano, a to je za 13% uvećana proizvodnja u odnosu na onu 2015. godine

  • 120
  • 5
  • 0

Ukupna proizvodnja žitarica u Rusiji, u 2016, godini, očekuje se na nivou 111 miliona tona, što je za 8% veća proizvodnja nego u 2015. godini. Veća proizvodnja prostignuta je prvenstveno zbog povoljnih vremenskih uslova tokom zime i proljeća.

Proizvodnja pšenice se očekuje na rekordnom nivou od 69,5 miliona tona što je više nego što je ranije prognozirano, a to je za 13% uvećana proizvodnja u odnosu na onu 2015. godine. Iako je veći prinos, kvalitet pšenice je manji.

U odnosu na 2015, očekuje se manji rast u proizvodnji kukuruza koji se procjenjuje na 13,5 miliona tona. To je rast u odnosu na prošlu godinu od 3%. Veće količine kukuruza postignute su najviše zahvaljujući povećanim površinama pod ovom biljnom vrstom. Nasuprot proizvodnji pšenice i kukuruza proizvodnja ječma je smanjena za 2%, navodi FAO.

Najveći izvoznik pšenice u svijetu u 2016/17

U tržišnoj 2016/17 očekuje se i rekodan izvoz žitarica, u količini 39 miliona tona, što je za 16% iznad prethodno dostignutog maksimuma u 2015/16. godini. Rekordna domaća proizvodnja i ukidanje izvoznih taksi su razlozi za povećanje izvoza. Osim toga, očekuje se da će se mogućnost izvoza pšenice iz Evropske unije, glavnog konkurenta Federaciji Rusije u regionu Crnog mora, znatno smanjiti zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Kao rezultat toga, procjenjuje se da će pšenica biti isporučena u količini 29,5 milona tona što bi Rusiju učinilo najvećim izvoznikom pšenice u svijetu u 2016/17. Izvoz kukuruza se prognozira u količini 4,5 miliona tona što je za 500.000 tona manje nego u tržišnoj 2015/16. godini.

Cijene pšenice u septembru u blagom porastu

Ograničene zalihe visokokvalitetne pšenice i jake kiše u centralnim dijelovima države dovele su do povećanja cijena na domaćem tržištu za tri% u septembru. Međutim, cijene pšenice namijenjene izvozu imale su male neto izmjene u septembru i neznatno su podržale nastavak prodaje Egiptu.


Tagovi

Svjetsko tržište Žitarice Rusija


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistar je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.