Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GM tehnologije
  • 26.07.2015. 12:00

Rusija rekla definitivno ne GMO-u!

Rusi su se odlučili za produžetak moratorija na upotrebu GMO-a i spremni su učiniti sve kako bi njihova domaća hrana bila jedna od najčistijih u svijetu.

Foto: depositphotos.com, mangostock
  • 70
  • 4
  • 0

Rusija je rekla ne genetski modificiranim organizmima. Sve su spremni učiniti kako bi im domaća hrana bila jedna od najčistijih na svijetu. Kako bi sačuvali njezinu kvalitetu i integritet opskrbe, uzgojnim metodama štitit će tlo i povećati prinose. Na taj način planiraju, kako je najavio ruski zamjenik premijera Arkady Dvorkovič, da hrana s njihove zemlje bude među najčišćima u svijetu.

Rusija ne uvozi GMO, niti ga uzgaja. Za razliku od SAD-a, Rusi su zabrinuti oko sigurnosti GMO-a. Oni su odlučili produžiti moratorij na njegovu upotrebu i sigurne tehnologije koje sa sobom ne donose rizike urođenih mana, endokrinih poremećaja i raka, piše Natural News.

Neće se poticati GM tehnologije

Kroz uzgojne metode štitit će tlo i povećavati prinose.

Na nedavnom Međunarodnom gospodarskom forumu u St. Petersburgu, Dvorkovič je rekao kako je Rusija izabrala drugačiji put koji neće uključivati GM tehnologije za poticanje poljoprivredne proizvodnje, što se podudara s prošlogodišnjom izjavom ruskog predsjednika Vladimira Putina o tome kako je potrebno zaštititi ruske građane od GMO-a.

"Moramo raditi naš posao kako ne bi bio u suprotnosti s našim obvezama prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO)", izjavio je Putin dodajući kako pri tome na umu imaju legitimne metode i instrumente zaštite vlastitog tržišta, a prije svega građana.

Dovoljno resursa za čistu proizvodnju

Za razliku od SAD, gdje je zarada velikih korporacija ispred zaštite ljudi jer neki političari vjeruju čak kako bi GMO i dalje trebao imati vodeću ulogu na nacionalnom tržištu hrane (i to bez oznaka), Rusija postaje vodeća u načinu na koji se zemlja oslobađa toksičnih otrova, naglašavajući potrebu za poljoprivrednom politikom koja je oprezna prema kontroverznim načinima biotehnologija uključujući umjetnu oplodnju i otrovne pesticide.

"Dokazano je ne samo u Rusiji, nego u mnogim zemljama svijeta, kako je GMO opasan. Upotreba i potrošnja GMO na takav način može izazvati tumore, rakove i pretilost među životinjama", upozorila je Irina Ermakova, potpredsjednica ruske Nacionalne udruge za genetsku sigurnost.

Rusija više neće uvoziti GMO proizvode

Da Rusi imaju dovoljno zemljišta te resursa za sigurnu i čistu proizvodnju organske hrane, bez potrebe za biopiratskim GMO sjemenom i odgovarajućim kemikalijama za njihov rast, još lani je najavio i ruski premijer Dmitri Medvedev te dospio na naslovnice najavljujući kako Rusija više neće uvoziti nikakve GMO proizvode.

"Ako Amerikanci vole jesti GMO proizvode, pustimo ih neka jedu. To nama ne treba, imamo dovoljno prostora i mogućnosti za proizvodnju organske hrane", naveo je u svojoj izjavi Medvedev koju je prenio RT.com.

Foto: depositphotos.com, mangostock


Tagovi

Tržište GMO Organska hrana Pesticidi Poljoprivredna politika Proizvodnja Prinosi Rusija SAD WTO Životinje Rak Rizik Vladimir Putin Uvoz GMO Arkady Dvorkovič GM tehnologije Irina Ermakov Dmitri Medvedev


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]