Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 02.01.2019. 10:00

Rusija proizvela 16% manje pšenice nego lani, ali ne planira ograničavanje izvoza

Rusija je u 2018. godini proizvela 16% manje pšenice u usporedbi sa rekordnom 2017. godinom. Usprkos tome, neće biti ograničavanja izvoza. Ukrajinski poljoprivrednici nastavljaju dobar izvozni tempo u novoj tržišnoj sezoni, a treba naglasiti da je i Kina ukinula zabranu uvoza ukrajinskih peradarskih proizvoda.

Foto: Pixabay/analogicus
  • 565
  • 33
  • 0

Prema preliminarnim procjenama ruskog Federalnog zavoda za statistiku - Rosstatžetva pšenice u Rusiji u 2018. godini smanjena je za 16% u odnosu na 2017. i iznosila je 72 miliona tona. Žetva raži je takođe manja gotovo za četvrtinu, na 1,9 miliona tona, dok je prinos ječma opao za 17,7% u odnosu na lani i iznosi 16,9 megatona. Rosstat dodaje da je žetva zobi i kukuruza smanjena za 13,7% i 15,5%, na sedam miliona i 11 miliona tona.

Istovremeno žetva riže u Rusiji porasla je za 5,2% na preko milion tona, dok je žetva soje porasla za 8,4% na 3,9 miliona tona. Ruska proizvodnja krompira bila je nešto manje uspješna, povećavši se za samo 3,3% na 22,4 miliona tona. S druge strane, u 2017. godini Rusija je imala rekordnu žetvu pšenice od 85,8 miliona tona, saopćilo je rusko Ministarstvo poljoprivrede.

Rusija ne planira izvozna ograničenja za pšenicu

Rusko ministarstvo poljoprivrede takođe je povećalo svoju prognozu za izvoz žitarica u sezoni 2018/19 na 42 miliona tona, od čega će 14 miliona tona biti izvezeno u periodu od januara do juna. Spekulacije da bi Rusija, kao najveći svjetski izvoznik pšenice, mogla da ograniči izvoz te žitarice kasnije tokom sezone, koja je počela 1. jula 2018. godine. Međutim, rizici od bilo kakvih ograničenja su se smanjili od septembra. Ranije je očekivao da će ruski izvoz žitarica iznositi između 38 miliona i 39 miliona tona, uključujući 35 miliona tona pšenice. Ministarstvo poljoprivrede te zemlje nije dalo konkretnu procjenu za izvoz pšenice, ali bi se to moglo dogovoriti na sastanku velikih trgovaca i predstavnika ministarstva zakazanom za februar.

Ukrajinski poljoprivrednici izvezli 22 miliona tona žitarica

Ukrajinski poljoprivrednici su od početkatržišne sezone 2018/19 to jest do 26. decembra izvezli su oko 22 miliona tona žitarica. Kako je izvijestilo tamošnje Ministarstvo agrarne politike i hrane, Ukrajina je u inostranstvo isporučila 10 miliona tona pšenice, zatim 3,1 miliona tona ječma i 8,1 miliona tona kukuruza. Osim toga, poljoprivrednici su u izvještajnom periodu na strana tržišta isporučili 117,4 hiljada tona pšeničnog brašna.

Zalihe soje i uljane repice u Ukrajini manje od prošlogodišnjih

Prema aktualnim podacima Državne službe za statistiku, zalihe suncokreta u Ukrajini na su 1. decembra 2018. godine iznosile su 778 hiljada tona, što je 15,4% više u usporedbi s istim periodom lani, 674 hiljade tona. Kako prenosi UkrAgroConsult, zalihe sojine sačme opale su za 0,8% na godišnjem nivou i iznosile su 113 hiljada tona, a zalihe uljane repice uljane su na dan izvještavanja pale za 14,1% u odnosu na prethodnu godinu 199,2 hiljade metričkih tona.

Kina nastavila uvoz ukrajinskih peradarskih proizvoda

Narodna Republika Kina ukinula je zabranu uvoza ukrajinskih peradarskih proizvoda. To se odnosi na ukidanje zabrane uvoza mesa živine i proizvoda od živine u Kinu. Ranije je zabilježeno je da je najmnogoljudinija zemlja svijeta zabranila uvoz ukrajinskih peradarskih proizvoda u periodu 2005-2006. zbog ptičije gripe. U stvari, ukidanje zabrane je jedan od preduvjeta za otvaranje tržišta, ali ne i nastavak opskrbljivanja ukrajinskih živina i živinskih proizvoda u Kinu. Ukrajina do sada nije izvozila te proizvode u Kinu, a saopćeno je i da je Ukrajina dobila odobrenje za izvoz mesa peradi i prerađevina, kao i svježih jaja u Singapur.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Pšenica Kukuruz Soja Ječam Žitarice Uljarice Rusija Ukrajina Kina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.