Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 18.10.2017. 19:00

Rusija pojačava izvoz pšenice u Indiju

Na tržištu ruske mlinske pšenice prošle sedmice zabilježeni mješoviti cjenovni trendovi. Međutim, kada je reč o izvozu, primjetan je rast potražnje ruske pšenice za koji je zanteresirana Indija, dok usporedo s tim i Egipat nastavlja podržavati tržište ruske mlinske pšenice.

Foto: nmaupu / Flickr
  • 136
  • 9
  • 0

U Ukrajini se nastavlja žetva uljarica. Suncokret je skinut sa 4.794,9 terahektara, 81% od planiranih 5.937,9 terahektara. Prosječan prinos kreće se oko 1,91 metričkih tona po hektaru, što za 12,4% manje u odnosu na 2016. godinu.

Kada je riječ o soji, ona je požnjevena sa 1.210,6 terahektara. Prinos te uljarice iznosi 2.194,7 hiljada metričkih tona odnosnu u prosjeku 1,81 MT/ha, a to je za 16% manje u odnosu lane, prenosi UkrAgroConsult.

Tržište uljarica u Bugarskoj bez oscilacija

Tržišta uljarica prošle sedmice je bilo je stabilno, ali su cijene izražene u dolarima opale zbog tečajnih razlika. Dakle, otkupne cijene suncokreta ostale su na nivou od 324 $/MT, dok je cijena repice bila 399 dolara po metričkoj toni. Berba suncokreta je u Bugarskoj ušla u završnu fazu, a prosječni prinos je za 1,8% veći u odnosu na lane. Taj faktor stavlja pritisak na cijene uprkos aktivnim izvoznim pošiljkama i snažnoj potražnji sirovinskog materijala. Prema trenutnim podacima, izvoz uljane repice i dalje zaostaje za prošlogodišnjim, dok je s druge strane domaća trgovina slabija.

Mješoviti cjenovni trendovi pšenice na ruskom tržištu

Na tržištu ruske mlinske pšenice prošle sedmice zabillježen je mješoviti cjenovni trendovi. Izvozne cijene za rusku mlinsku pšenicu sa 12,5% proteina kretale su se u rasponu od 193-196 dolara po metričkoj toni. Istovremeno, cijene pšenice sa 11,5% proteina nastavljaju jačanje, a sedmicu za nama zatvorile su sa rastom od 2-3 $/MT i iznosile 187-190$/MT.

Raste tražnja ruske pšenice u Indiji

Kada je riječ o izvozu, primjetan je rast potražnje ruske pšenice za koju je zanteresirana Indija. Prema preliminarnim podacima, tokom septembra i oktobra je u tu azijsku zemlju isporučeno preko 160 tisuća MT pšenice. Usporedo s tim i Egipat nastavlja podržavati tržište ruske mlinske pšenice.

Tkačev: Vrijednost ruskog izvoza hrane u 2017. godini 20 milijardi dolara

Na kraju treba spomenuti i to da je ministar poljoprivrede izjavio da bi izvoz hrane iz te zemlje u 2017. godini mogao dostići iznos od 20 milijardi dolara. On je dodao da se ruski izvoz hrane aktivno razvijao u posljednjih nekoliko godina, odnosno da je multipliciran 3,5 puta u posljednjem desetljeću - sa 5 milijardi dolara na 17 milijardi dolara koliko je profit od izvoza iznosio u 2016. godini.

Foto: nmaupu / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97