Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruska soja
  • 18.05.2022. 18:00

Rusija planira i rekordnu žetvu soje

Vremenske prilike, povećanje površina i dovoljno đubriva doprinijeli su optimističnim predviđanjima

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 49
  • 16
  • 0

Rusija bi ove godine mogla postaviti i rekordan prinos soje od 5 do 5,2 miliona tona u 2022. godini, predviđa Fertilizer Daily

Dobri vremenski uslovi i povećanje zasijanih površina doprinijet će rekordnoj žetvi. Ukupna zasijana površina pod sojom u Rusiji kreće se od 3,1 do 3,2 miliona hektara. Najviše ih je na području Centralnog i Dalekoistočnog federalnog okruga, a njihov udio u strukturi sjetvenih površina može biti 45, odnosno 37 posto.

Ratare snabdjeli đubrivom

Samo u regiji Voronjež površine pod ovom ratarskom kulturom su povećane za 3 posto na 200 hiljada hektara. U regiji Lipetsk je zabilježeno povećanje za skoro 28 posto, na 115, a u Tatarstanu za 73 posto, odnosno do 8,5 hiljada hektara.

Do visokih prinosa je dovelo i snabdijevanje ratara mineralnim đubrivima. Rusko udruženje proizvođača đubriva (RFPA) saopštilo je početkom maja da ovi proizvođači mogu zadovoljiti potrebe poljoprivrednika za 63 posto od planiranog nivoa u 2022. godini. Dakle, uzgajivači soje su dobili potrebne količine koje će osigurati visoke prinose.

Farmeri su dobro snabdjeveni (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Među prvih deset

Inače, Rusija je među deset vodećih globalnih proizvođača soje. No, njezin je udio s 4,32 milijun tona u ukupnoj svjetskoj proizvodnji, prema podacima internetske platforme za trgovinu, Tridge, u 2020. godini bio 1,22 posto. 

Na prvom je mjestu Brazil s više od trećine ukupne proizvodnje (34,46%), slijedi ga SAD (31,84%) i Argentina (13,81%). Ispod deset posto udjela imaju Kina, Indija, Paragvaj, Kanada, a nakon Rusije i Bolivija te Ukrajina (0,79%).

Rusija ove godine očekuje i rekordnu žetvu 130 miliona tona žitarica, uključujući 87 miliona tona pšenice. 


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Rusija Soja Proizvodnja soje Prinos soje Rekord Đubriva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na ljetnoj školi pod nazivom „Pametne tehnologije i najbolje prakse za održivo i ekološki efikasno upravljanje vodom u poljoprivredi“, u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, polaznici su imali priliku... Više [+]