Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 24.06.2018. 16:30

Rusija izvezla gotovo 50 miliona tona žitarica

Rusija je do juna izvezla gotovo 50 miliona tona žitarica, a od toga 38,5 megatona pšenice. Ovome treba dodati da izvoz kukuruza iz te zemlje napreduje rekordnim tempom i da se površine pod uljaricama povećavaju.

Foto: Flickr/Frank Shepherd
  • 385
  • 23
  • 0

Prema podacima tamošnje Federalne carinske službe, Rusija je do juna 2018. godine izvezla  49,7 miliona tona žitarica, što je za 47% više nego u istom periodu prošle godine kada je ta zemlja izvezla 33,9 miliona tona žitarica. Kako izvještava UkrAgroConsult, izvoz pšenice je premašio 38,5 megatona, 48% više o odnosu na lani, izvoz ječma je dostigao je 5,5 miliona tona, što je dvostruko više nego prije godinu dana. U inostranstvo je također isporučeno 5,3 megatona kukuruza, a izvoz ostalih usjeva je iznosio 340 hiljada tona.

Nastavljen rekordni izvozni tempo ruskog kukuruza

Prema preliminarnim podacima, ruski izvoznici su u prvih deset mjeseci sezone 2017/18 izvezli 5,3 miliona tona kukuruza, što je samo za 2% manje nego u istom periodu prošle sezone. U izvještaju koji je objavio UkrAgroConsult, navodi se da je ruski izvoz kukuruza, u aprilu 2018. godine, u odnosu na mart, bio manji za 11%. Međutim, treba naglasiti da je ovogodišnji aprilski izvoz bio dvostruko veći od prošlogodišnjeg i dodati da je izvoz kukuruza iz Rusije, uprkos značajnom padu proizvodnje na izuzetno visokom, odnosno rekordnom nivou.

Za rekordan izvoz ruskog kukuruza najzaslužnija je potražnja za tom žitaricom iz Turske, kojoj je od septembra do aprila u sezoni 2017/18 isporučeno preko 1,5 miliona tona kukuruza, to jest, gotovo dvostruko više nego u cijeloj sezoni 2016/17. Drugi najveći uvoznik ruskog kukuruza je Južna Koreja koja je apsorbirala oko 19% ukupnog izvoza te žitarice iz Rusije. Nije na odmet spomenuti da je isporuka Libanu porasla za čak 93%, da je Vijetnamu prodano 100 hiljada tona, ali i naglasiti da je Evropska unija smanjila kupovinu ruskog kukuruza.

Rusija: Povećanje površina pod uljaricama

Na početku sezone, planovi ruskog Ministarstva poljoprivrede za 2018. godinu predviđali su smanjenje površina pod suncokretom na 7,5 miliona hektara i proširenje površina pod sojom na 2,75 miliona hektara i površina pod uljanom repicom na 1,05 miliona hektara respektivno. U međuvremenu se dogodilo to da su područja pod suncokretom i drugim uljaricama veća od prognoziranih, pa je tako površina pod suncokretom povećana za 2,2%, (7,7 miliona hektara) dok je površina pod uljanom repicom povećana za čak 22% (1,2 miliona hektara).

Proizvodnja sojinog ulja u Ukrajini veća za 27%

Velike i srednje drobilice, u Ukrajini, su u aprilu 2018. godine proizvele su 19,8 hiljada tona sojinog ulja, što je za 5,3% manje nego u martu, ali zato 40,4% više nego u aprilu prošle godine. Kako prenosi UkrAgroConsult, ukupna proizvodnja sojinog ulja je u periodu od septembra 2017. do marta 2018. godine dostigla 138,6 hiljada tona, što je gotovo 27% više u odnosu na prošlu sezonu.

Rumunjska: Izvoz pšenice u treće zemlje za 4% manji od petogodišnjeg prosjeka

Prema službenim podacima, Rumunjska je u periodu jul 2017. mart 2018, izvezla 4,7 miliona tona pšenice, što je za 23% manje u odnosu na isti period lani. Ovome treba dodati da je izvoz u treće zemlje za 4% niži od petogodišnjeg prosjeka za Rumunjsku usprkos rekordnim prošlogodišnjim prinosima pšenice. Kako prenosi UkrAgroConsult, glavni kupci rumunske pšenice među trećim zemljama su Egipat, Jordan i Libija, a glavni razlog za manje snabdijevanje je gubitak vijetnamskog tržišta za Rusiju i tržište Maroka za Francusku. Ipak, mora se naglasiti i to da je tempo izvoza na tržište Evropske unije u ovoj sezoni rekordno visok u ovoj sezoni i za 95% veći u usporedbi sa petogodišnjim prosjekom, a tome je najviše doprinijela visoka potražnja iz Španjolske i Italije.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Uljarice Tržište Pšenica Kukuruz Rusija Ukrajina Turska Rumunjska


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁