Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 26.06.2018. 14:30

Rusija izvezla 48% više pšenice nego lani

Rusija je ove sezone izvezla gotovo 50% više pšenice nego lani, ali uprkos rekordnom izvozu, cijene krušnog zrna i dalje padaju. Sa druge strane, rekordnim izvozom žitarica ne može se pohvaliti Ukrajina, koja je izvezla znatno manje nego prošle sezone. Treba dodati i to da bugarski ratari ove godine očekuju solidnu žetvu pšenice.

Foto: Flickr/Oregon State University
  • 433
  • 24
  • 0

Izvoz ruske pšenice je u tržišnoj sezoni 2017/18 bio za 48,4% veći u odnosu na prošlu sezonu. Prema podacima ruskog Ministarstva poljoprivrede, ta zemlja je od jula 2017. do 20. juna 2018. godine izvezla 39,48 miliona metričkih tona zrna pšenice. Tempo izvoza zabilježio je prošle sedmice bio za 17% veći u odnosu na sedmicu dana ranije i iznosio je 425.000 tona. Prema pojedinim prognozama, u kojima prednjači američko Ministarstvo poljoprivrede, Rusija bi u tekućoj sezoni mogla ostvariti rekordan izvoz pšenice od čak 40,5 megatona pšenice, što je gotovo za polovinu više od prošlosezonskog izvoza, koji je iznosio na 27,8 miliona tona.

Cijene ruske pšenice nastavljaju padati

Kada je već riječ o situaciji na tržištu pšenice, treba dodati i to da je tokom protekle sedmice ruska pšenica dominirala. Cijene ruske mlinske pšenice, novog roda, zatvorile su sedmično trgovanje sa prosječnim padom od 1-3 dolara po metričkoj toni. Vrijednost pšenice je pod pritiskom predstojeće žetve i slabe potražnje tradicionalnih uvoznika, navode analitičari UkrAgroConsulta, dodajući da sličan trend vlada na svjetskom tržištu.  

Ukrajina u sezoni 2017/18 izvezla 38,6 miliona tona žitarica

Izvoz žitarica iz Ukrajine je od početka sezone 2017/18 pa do 20. juna iznosio 38,63 miliona tona. To je za 4,2 miliona tona manje u odnosu na prošlu sezonu, navedeno je u izvještaju ukrajinskog Ministarstva poljoprivrede. Prema tom izvještaju, izvoz pšenice je iznosio 16,84 miliona tona, odnosno 432 hiljade tona pšenice manje u usporedbi sa sezonom 2016/17.  Ukrajina je ove sezone izvezla 17,37 miliona tona kukuruza na (2,59 miliona tona manje nego lani), zatim 4,21 miliona tona ječma (1,08 miliona tona manje nego prošle sezone). Izvoz raži je iznosio 36.800 tona, dok je izvoz brašna iznosio 412.200 tona, odnosno 45.200 tona više nego u sezoni 2016/17.

Ukrajinski izvoz u Evropsku uniju veći za 27%

U periodu od januara do maja 2018. godine, prema podacima ukrajinskog Ministarstva za ekonomski razvoj i trgovinu, udio izvoza Ukrajine u Evropsku uniju iznosio je 42,9%. U usporedbi sa istim periodom 2017. godine, napravljen je kvalitativni skok od 26,6% odnosno 1,4 milijarde dolara. Na taj način je Ukrajina od izvoza robe u EU prihodovala 6,6 milijardi dolara. Treba napomenuti i to da se, u strukturi ukrajinskog izvoza u EU tokom izvještajnog perioda, pojavilo novih 366 podstavki.

Bugarska očekuje žetvu od preko 6 miliona tona pšenice

Bugarska očekuje da ove godine sakupi preko šest miliona tona pšenice, jer je 88% pšeničnih usjeva u dobrom ili vrlo dobrom stanju. To je izjavio bugarski ministar poljoprivrede Rumen Porožanov. On dodaje da je pšenica u toj zemlji posijana na 1,15 miliona hektara, a pod ječmom se nalazi 185 hiljada hektara. Porožanov je naglasio da će bugarska pšenica biti dobrog kvaliteta te neće biti problema sa njenom prodajom. Cijena pšenice u Bugarskoj trenutno iznosi nešto ispod 178,5 dolara po toni. Usporedbe radi, ratari u toj zemlji su lani sa 1,09 miliona hektara požnjeli 5,76 miliona tona pšenice, a obujam je bio za 7,7% veći nego u 2016. godini.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Pšenica Kukuruz Ječam Rusija Ukrajina Bugarska Evropska unija Brašno


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer