• Žitarice i uljarice
  • 03.11.2018. 14:30

Rumunjska preuzima primat na tržištu kukuruza Evropske unije - nadmašili Francusku

Proizvodnja i izvoz biodizela od uljane repice u Rusiji ove godine bilježi značajan rast, a od ostalih vijesti sa tržišta žitarica i uljarica treba izdvojiti da je ukrajinski izvoz brašna u padu, da je žetva suncokreta u Bugarskoj malo iznad prošlogodišnje i da Rumunjska preuzima primat na tržištu kukuruza Evropske unije.

Foto: Pixabay / Pixaline
  • 426
  • 26
  • 0

Proizvodnja uljane repice u Rusiji u prva dva mjeseca nove sezone (2018/19) porasla je za 111,5%, i takođe postavila novi količinski rekord od 101,1 hiljada metričkih tona u odnosu na 47,8 hiljada tona koliko je proizvedeno u istom periodu prije godinu dana. Kako izvještava UkrAgroConsult, u augustu 2018. godine, ruska proizvodnja biodizela od uljane repice dostigla je novi najviši nivo od 68,6 hiljada metričkih tona, što je dvostruko više nego u julu (32,5 hiljada tona) i čak tri puta više od augusta 2017. godine (20,7 kilotona). Ako se uzme u obzir da je to izvozno orijentiran proizvod, a do 70% (ili čak i više) ukupne proizvodnje se otprema u inostranstvo, interes za preradu uljane repice u biodizel u Rusiji ove godine podržava čvrsta potražnja ključnih uvoznika iz Evropske unije, zajedno sa dobrim cijenama na evropskom tržištu na početku tekuće sezone.

Pad ukrajinskog izvoza brašna

Usporavanje ukrajinskog izvoza brašna zabilježeno je još u maju 2018. godine, dok je ta zemlja crnomorskog regiona u septembru ove godine izvezla samo 15,3 hiljada tona brašna što je za 65,4% manje nego u septembru prošle godine. Prema pisanju UkrAgroConsult-a 46.000 tona brašna bilo je poslano iz Ukrajine na strana tržišta u prvom kvartalu sezone 2018/19, a to je gotovo za 61% manje u odnosu na isti period 2017. kada je otpremljeno 117,4 hiljada tona tog prehrambenog proizvoda.

Kina drastično smanjila uvoz brašna iz Ukrajine 

Istovremeno, proizvodnja brašna u Ukrajini nastavlja da opada, pa je ta zemlja u periodu između januara i septembra 2018. godine proizvela samo 1,2 miliona metričkih tona brašna, što je za 12,8% manje nego u istom periodu lane. Kada je riječ o izvoznicima, najveći kupci bili su Moldavija, Kina, Palestina, Izrael i Singapur i njihov udio u ukrajinskom izvozu brašna premašio je 79%, dok je od navedenih tržišta, samo Kina značajno smanjila kupovinu brašna, na 9,2 hiljada tona, što je pad od gotovo 75%.

Zasvršena žetva suncokreta u Bugarskoj

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Bugarske, do 18. oktobra 2018. godine ratari su sa površine od 732.000 hektara sakupili 1,88 miliona tona suncokreta i ostvarili prinos od 2,57 tona po hektaru. Žetva je napredovala znatno sporije od prošlogodišnje, ali je prinos za 12,7% veći prinos nego lane. Faktor žetve postao je manje uticajan na tržištu sjemena suncokreta, pa su domaće cijene tokom prošle sedmice izgledale stabilnije.

Rumunjska preuzima dominaciju na tržištu kukuruza EU

Rumunjska je ove godine postala najveći evropski proizvođač kukuruza nadmašivši Francusku, jer su francuski proizvođači tokom proljeća bili pogođeni poplavama. Rumunjska bi ove godine trebala sakupiti između 14,5 i 15 miliona tona žutog zrna, u usporedbi sa 11,8 miliona koliko se prognozira za Francusku.

Kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupila Agricost - najveću ratarsku farmu u EU

Treba dodati i to da je Rumunjska je među malobrojnim zemljama u Evropskoj uniji koja je ove godine objavila "izvrsnu" kukuruznu kulturu, s obzirom na to da je proizvodnja u mnogim regionima pogođena vrućim i suhim vremenom tokom proteklog ljeta. Inače, prošle godine je Rumunjska objavila rekordnu žetvu žitarica od 27,1 miliona tona, što je za 25% više u odnosu na 2016. godinu. Proizvodnja pšenice lane je porasla za 19% procenata na 10,03 miliona tona, dok je proizvodnja kukuruza porasla za 33% na 14,3 miliona tona.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je... Pročitaj više »

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Kukuruz Uljana repica Žitarice Pšenica Brašno Suncokret Rusija Ukrajina Bugarska Rumunjska Kina


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi