Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 13.09.2019. 08:00

Rumunjska povećava proizvodnju kukuruza, Ukrajina sve prisutnija na kineskom tržištu

Izvozni potencijal rumunjskog kukuruza procjenjuje se kao rekordno velik. Visok rod u Ukrajini, zajedno sa dobrim prinosom u Rusiji i rekordnom proizvodnjom u zemljama Južne Amerike, čini osnovu konkurentnosti.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 240
  • 14
  • 0

Rumunjsku očekuje povećanje proizvodnje kukuruza na nivou koji je znatno veći od petogodišnjeg prosjeka, navodi UkrAgroConsult. Rumunjski poljoprivrednici mogu postići veći rod zahvaljujući povećanju zasijane površine za 6%. U posljednjih pet godina prosječni prinos dostigao je 4,3 tona/ ha. Skoro idealni vremenski uslovi u junu i julu davali su nade za još optimističniju prognozu prinosa. Nagli rast temperature vazduha, kao i kiše koji su nedostajale u avgustu, izazvali su brzo isparavanje vlage iz zemljišta i donekle ograničili potencijal rodnosti usjeva.

U 2019/20. sezoni, izvozni potencijal rumunjskog kukuruza procjenjuje se kao rekordno velik. Predviđeni izvoz 2019. i 20. godine može premašiti prethodni maksimum u 2014/15 godini, a koji je iznosio 5,9 miliona tona, a pritom ne treba zaboraviti na rastuću konkurenciju u crnomorskom regionu, ali i na međunarodnom tržištu. Visok rod u Ukrajini, zajedno sa dobrim prinosom u Rusiji i rekordnom proizvodnjom u zemljama Južne Amerike, čini osnovu konkurentnosti. Postavlja se pitanje hoće li Rumunjska uspjeti da ostvari svoj izvozni potencijal za kukuruz u 2019./20. godini pod ovim uslovima?!

Kina povećava uvoz od australskih konkurenata

Prema statističkim podacima, Australija je u julu i junu 2018/19. godine izvezla 3,8 miliona tona ječma, što je najmanja količina od maja 2008/09. Izvoz je smanjen za 48 odsto u odnosu na godinu dana ranije. Taj pad rezultat je druge uzastopne sušne sezone i još jedne sezone visokih cijena ječma u zemlji. Ključni kupac australskog ječma je Kina koja je tokom čitave sezone kupila samo 2,5 miliona tona. Poređenja radi, u prethodnoj godini kupila je 5,7 miliona tona.

Što se tiče perspektive za 2019/20. godinu, tržište je i dalje uslovljeno vremenskim uslovima i zemljišnom sušom u Australiji. Raspon izvoznih cijena između australskog i ječma drugog porijekla, ostaje značajan s obzirom na trenutne nepovoljne vremenske uslove u zemlji, izvještava Black Sea Grain. Još jedno smanjenje usjeva ječma u Australiji dovest će do toga da Kina poveća uvoz te žitarice od australskih konkurenata, kao što su Ukrajina, EU i Kanada. Očekuje se da će zalihe ječma za izvoz ovih zemalja u 2019. biti veće nego prošle godine. Tako će kineski kupac moći da odabere dostojnog dobavljača.

Pregled ukrajinskog tržišta uljaricama

Na svjetskom tržištu Ukrajina je stekla reputaciju pouzdanog partnera i dobavljača uljarica. Potražnja za ukrajinskom robom raste iz sezone u sezonu, podjednako kao i ponuda. Proizvodnja uljarica udvostručila se u posljednjem desetljeću, dostigavši skoro 11 miliona tona. Rod u novoj sezoni 2019/20. bit će ispod prošlogodišnjeg rekorda, ali ipak iznad prosjeka, izvještava UkrAgroConsult. Pozitivni izgledi postoje samo u proizvodnji uljane repice. Odnosno, očekuje se da će ona dostići novi maksimum, ali ovaj obim neće biti dovoljan da nadoknadi pad proizvodnje drugih uljarica (soja - pad od milion tona, sjeme suncokreta - do 500.000 tona).

Ukrajina je počela da uzgaja uljanu repicu 2008. godine zahvaljujući zahtjevima EU industrije biodizela, a sada je ta zemlja drugi najveći izvoznik ove robe, pored Kanade. Prema procjenama, više od 2,5 miliona tona uljane repice bit će izvezeno iz Ukrajine u EU u novoj sezoni. Razlog je taj što su već nekoliko godina tamo suše i smanjeni usjevi pa je EU primorana da pojača uvoz ovog proizvoda. Zahvaljujući Evropi, Ukrajina je započela uzgoj sjemena suncokreta, bogatog oleinskom kiselinom. Evropa je među prvima počela uvoziti ukrajinski rod suncokreta. Potreba EU za ovim proizvodom procjenjuje se na 30 miliona tona, sa polovinom zapremine izvan Evropske unije.

Uvoz kineske uljane repice opao u korist suncokretovog ulja

Očekuje se da će uvoz uljane repice u Kinu još više pasti nakon zategnutih trgovinskih odnosa sa Kanadom, najvećim izvoznikom ove uljarice. Kanadski izvoz uljane repice ove godine opao je za 17%, nakon što je kineska carina u martu oduzela pravo azijskim kupcima da uvoze od kanadskih izvoznika uslijed porasta diplomatskih tenzija između dvije zemlje.

Očekuje se da će se nastaviti pad količine uljane repice, uprkos povećanju potražnje za kineskim uvozom svih biljnih ulja nakon pada domaće soje, što ograničava proizvodnju soje. Ovaj trend rezultirat će gubitkom od 1,4 miliona tona domaće proizvodnje soje, koju će Kina morati da zamjeni biljnim uljem uvezenim iz inostranstva. Dio te praznine popunit će jeftinije palmino ulje i argentinska soja dok će porasti preferencije potrošača prema biljnim uljima koja nisu genetski modifikovane. Ovo će natjerati Kinu da pronađe zamjenu za uvoz kanadske uljane repice. U Kini će potražnja biti zamijenjena suncokretovim uljem, za koje se očekuje da će na kraju ove godine porasti za 15% na gotovo milion tona. Kina troši oko 35 miliona tona biljnih ulja godišnje, od čega je 41% sojino, 24% ulja uljane repice, a 13% palmino dok je trenutni tržišni udio suncokretovog ulja u Kini samo 2,5%.

Uslovi zrenja proljetnog žita su dobri

Većinu dana između 1. i 5. septembra, federalni distrikti Sjeverozapadni, Centralni i Volgovski bili su izloženi veoma hladnom vremenu sa kišom različitog intenziteta. U saveznim okruzima Južnog i Sjevernog Kavkaza uglavnom je bilo hladnije nego inače. Sibirski savezni okrug uživao je u avgustu koji je bio topliji nego inače. Kada je riječ o obezbjeđenosti vlagom, uslovi žetve u sjeverozapadnom i centralnom okrugu bili su nepovoljni i loši tokom desetak dana zbog kiše (mjesečne stope padavina iznosile su od 50 do 140 mm), visoke vlažnosti vazduha i previše vlažnog zemljišta, navodi Black Sea Grain. Južni i sjeverno - kavkaski savezni okrug dobili su malo padavina, pa su uživali u povoljnim vremenskim uslovima za završetak žetve žitarica i početak žetve kasnih usjeva. Sibirski okrug primio je manje od 50 odsto normalnih mjesečnih stopa padavina u avgustu dok su mjesečne padavine u ostalim oblastima iznosile od 70 - 80% do najmanje 100 - 130% od normalnih. Uslovi zrenja za rano proljetno žito bili su dobri.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Izvoz žitarica Izvoz kukuruza Proizvodnja kukuruza Izvoz ječma Proizvodnja uljarica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.