• Prinosi kukuruza
  • 04.10.2021. 14:00

Rod kukuruza duplo manji od prošlogodišnjeg, šta je sa stočarstvom?

Ova godina nije pogodovala uzgoju kukuruza. Nedostatak padavina i dosta visoke temperaturne vrijednosti, od šestog mjeseca pa sve do kraja vegetacije, ostavile su svoje posljedice.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 238
  • 73
  • 0

Period u kojem se nalazimo obilježen je berbom kukuruza, jednom od najzastupljenijih ratarskih biljaka kod nas. Na semberskim oranicama skinut je sa više od polovine parcela, a sudeći po stanju na terenu, prinosi su značajno manji u odnosu na one iz 2020. godine. Uzrok ovome najviše se krije u negativnom uticaju tropskih temperatura u sušnom periodu koji su smanjili kvalitet i visinu prinosa. 

Kako navodi RTRS, na onim zemljištima koja su lošijeg kvaliteta, gubici idu i do 70 procenata dok je na kvalitetnom tlu i parcelama koje su navodnjavane, situacija evidentno bolja. 

Ponegdje samo 200 kilograma po dulumu !

Definitivno ova godina nije pogodovala uzgoju kukuruza. Nedostatak padavina i dosta visoke temperaturne vrijednosti, od šestog mjeseca pa sve do kraja vegetacije, ostavile su posljedice i to najviše na procese oplodnje, formiranje i nalijevanje zrna. Iz tog razoga pomenuti ratarski usjev ostvario je osjetno niži rod, pogotovo što su prošle sezone poljoprivrednici imali rekrodne rezultate. 

"Ako posmatramo prosjek, može se reći da se nije dobilo više od 3,5 tone po hektaru. Ako bi sagledali sa finansijskog aspekta, onaj koji je primjenio kompletnu agrotehniku, ne može to da pokrije. Ove godine imamo sa kukuruzom debeo minus", napominje Boško Radić, proizvođač iz Bijeljine.

Ipak, tamo gdje je zemlja plodna i uz riječni pojas, urod je puno bolji, ali i dalje duplo manji u poređenju sa prošlogodišnjim. 

Prema riječima nekih ratara, blizu Drine prinosi idu do 700 kilograma i žito je dobro, iako je preživilo sušu. Čim se krene prema Bijeljini, ima parcela gdje je samo 200 do 300kg po dulumu

Prijeti li nam gašenje stočnog fonda ?

Podsjetimo, od 54 hiljade hektara u Semberiji se navodnjava oko 2.000, a za šta je Vlada RS do sada izdvojila 15 miliona KM.

U planu je izgradnja novih sistema. Da su oni neophodni, potvrdila je i ova godina. Na navodnjavanim oranicama prinosi su dobri, na ostalim su drastično manji dok istovremeno ima i onih parcela gdje je kukuruz potpuno spaljen i šteta su potpune, odnosno, sto procentne !

Ovakvo stanje može dovesti do nestašice hrane za stoku, ali i uticati na bitno smanjenje stočnog fonda.

Ove godine urod kukuruza ide i do 11 t/ha, stručnjaci se slažu da je ovo bila dobra godina

Ako se prisjetimo 2020. godine, u sektoru ratarstva, ona će biti upamćena kao jedna od boljih. Iako smo na proljeće imali period izolacije, poljoprivrednim proizvođačima bilo je dozvoljeno da, uz poštovanje preporučenih mjera izvrše sjetvu kukuruza, ali i druge ratarske radove.

Može se reći kako su poljoprivrednici na pandemiju korona virusa odgovorili punim gasom i dubokom brazdom, što se svakako pokazalo kao dobro.


Tagovi

Berba kukuruza Rod kukurza Suša Nestašica stočne hrane Navodnjavanje Stočni fond Kvalitet zemljišta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.