• No till poljoprivreda
  • 28.12.2018. 12:00

Robinson: Poljoprivreda nije takmičenje

Tom Robinson je no till poljoprivrednik iz Australije, koji se sa svojim kolegama bori protiv zajedničkog problema - suhe zemlje.

Foto: Pixabay/sbj04769
  • 372
  • 31
  • 0

Tom Robinson je no till poljoprivrednik iz Australije, koji se bori sa istim problemom kao i svi ratari na ovom kontinentu - izuzetno suhim zemljištem. Padavina je veoma malo, a najviše ih je u periodu od prvog aprila do kraja oktobra. Upravo u ovo vrijeme se uzgaja većina usjeva. S obzirom na to da zima u Australiji traje od jula do avgusta, ovi poljoprivrednici proljetne usjeve uzgajaju zimi!

"Kod nas zimi nije dovoljno hladno da bismo uzgajali ozime usjeve, dok je ljeti veoma vrelo i suho, pa ne možemo da uzgajamo ni jare usjeve. Problem pravi i vjetar, kao i velika vlažnost vazduha", objašnjava klimatske uslove na ovom kontinentu Robinson i dodaje da je potrebno balansirati: "Pravimo ravnotežu između očuvanja vlažnosti tla, pokrovnih usjeva, uzgajamo i stoku, za koju je potrebno osigurati hranu. Sve je to izazov, ali smo se navikli".

Bez subvencija za poljoprivrednike

Poljoprivrednici u Australiji ne dobijaju nikakvu pomoć Vlade, niti subvencije, a to im daje mogućnost da se bave poljoprivredom onako kako smatraju da je najbolje. Robinson naglašava da zbog toga nema loših ratara u ovoj zemlji, jer da bi se neko bavi poljoprivredom ovdje, mora da bude dobar, inače propada. Australijanci uzgajaju neke od rijetkih biljaka ovdje, kao što su kvinoja ili lan

Lošije zemljište, ali moderna mehanizacija

Kada je riječ o zemljištu, Tom kaže da se plodno zemljište nalazi na glini, koja zna biti ljepljiva. To mu daje crvenu boju. Da bi zemljište bilo bolje strukture, pomaže im no till koncept. "Bit će potrebno mnogo vremena kako bi zemljište bilo obogaćeno organskim materijama u Australiji", smatra Robinson.

Kako kaže, njegova zemlja je rame uz rame sa svim velikim proizvođačima mehanizacije, posebno kada je riječ o preciznoj poljoprivredi. Većina poljoprivrednima ima velike površine, pa koristi moderne traktore sa GPS-om. U upotrebi je i satelitsko mapiranje parcela, na osnovu kojih se prave preporuke za đubrenje. 

"Ipak, na svom imanju radije volim da direktno pogledam zemljište, u kakvom je stanju, nego da posmatram iz perspektive drona. Ono što mi je mnogo važnije, i što je odlika ratara iz Australije, jeste međusobna razmjena iskustava, prenošenje znanja, kako bismo bili još bolji, jer poljoprivreda nije takmičenje", naglašava Robinson.

Pogledajte intervju:


Tagovi

Tom Robinson Australija Ratarstvo u Australiji No till Mehanizacija


Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.


Partner

Dr Agro

Sterijina 117, 26300 Vršac, Srbija
tel: 0658889906, e-mail: emaildragro@gmail.com web: http://www.dragro.org/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi