Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Praćenje usjeva
  • 29.04.2024. 18:00

Revidiriana prognoza prinosa za tri žitarice - toplo proljeće pogoduje evropskim usjevima

Toplo vrijeme u kombinaciji s dovoljno padavina, povoljno je utjecalo na sjetvu i nicanje. No, ima dijelova Evrope gdje je vlage previše kao i onih gdje je suša

Foto: Karolina Rastija
  • 39
  • 13
  • 0

U većini dijelova našeg kontinenta, u martu pa do sredine aprila, zabilježene su iznimno tople proljetne temperature, stoji u izvještaju o praćenju usjeva u Evropi JRC Mars. 

One su, u kombinaciji s dovoljno padavina, pogodovale ozimim usjevima i osigurale dobre uvjete za sjetvu i nicanje jarih žitarica i ljetnih usjeva.

Posebno su povoljni na Pirinejskom poluotoku, što je dovelo do revizije prognoze prinosa na nivou EU-a za tvrdu pšenicu, jari ječam i tritikale.

I pretjerano vlažno i suša

Međutim, pretjerano vlažni uvjeti u sjeverozapadnoj Evropi negativno su utjecali na potencijal prinosa i otežali sjetvu, a najteže je bilo u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Donekle su poboljšani u sjevernoj i dijelu zapadne Francuske, kao i u Belgiji, Nizozemskoj i sjeverozapadnoj Njemačkoj, ali malo je vjerojatno da će se zimski usjevi na nedovoljno dreniranim poljima u potpunosti oporaviti od pretjerano vlažnih uvjeta tijekom jeseni i zime.

Nedostatak vode negativno utječe na razvoj zimskih usjeva u središnjoj Grčkoj i na Kipru.

Na Siciliji, kao i u istočnoj Rumuniji, padavine su stigle prekasno ili ih je bilo premalo da bi se u potpunosti oporavili ugroženi zimski usjevi.

Ozbiljan ireverzibilan utjecaj suše na ozime usjeve uočen je u velikim dijelovima Maroka i zapadnog Alžira.

Prognoza za pšenicu: 

Stanje u Hrvatskoj 

Toplo vrijeme i kiša pogoduju ozimim usjevima i proljetnoj sjetvi u Hrvatskoj, ali i susjednoj Sloveniji, stoji u izvještaju. Tokom posmatranog vremena temperature su bile više od uobičajenih, s dnevnima 2–4 °C iznad u odnosu na dugoročni prosjek (LTA) u martu te iznimno visoke u prvoj polovini aprila, s dnevnim prosjekom 4–6 °C iznad LTA i čak više od 6 °C u centralnoj i istočnoj Hrvatskoj.

Obje su zemlje imale značajne i dobro raspoređene padavine u martu, osim u istočnoj Hrvatskoj, gdje je padavina tokom tog mjeseca bila 30–50 % ispod LTA. Izostanak kiše početkom aprila i toplina bili su idealni za proljetnu sjetvu, navodi se uz napomenu da je nivo vlage u tlu za sada prikladan, a uz povoljnu temperaturu ima dobar utjecaj na ozime usjeve. 

Prognoza prinosa ostaje u skladu s prosječnim. 


Tagovi

JRC Mars Stanje usjeva Praćenje usjeva Europski usjevi Prevelika vlaga Suša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.