Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita uljane repice
  • 01.05.2018. 08:00

Repičin sjajnik u velikom broju na parcelama

Repičin sjajnik je ekonomski najznačajnija štetočina uljane repice, pa treba što prije početi sa suzbijanjem.

Foto: PIS Vojvodina / Slavica Gojković
  • 631
  • 31
  • 0

Repičin sjajnik (Meligethes aeneus) je štetočina tamno plave do crne boje, metalnog sjaja i veličine od 2-3 mm. Štetu pravi odrasli insekt, koji je lako uočljiv na cvjetovima. Oštećuje cvjetne pupoljke i na taj način značajno smanjuje prinos, a ovo je, kod nas, ekonomski najznačajnija štetočina uljane repice.

Što prije početi sa tretiranjem!

Rano proljeće sa visokim dnevnim temperaturama pogoduje ovoj štetočini, koja je na rascvjetalim parcelama prisutna u broju od 2-7 jedinki po butonu. S obzirom na to da se uljana repica tretira u vrijeme cvjetanja, kada na butonu ima jedna jedinka, u ovom slučaju je potrebno što prije početi kemijsko suzbijanje.

"Kemijska zaštita se radi svake godine, i to je obavezna mjera zaštite. Primjenjuju se insekticidi na bazi indoksakarba (Avaunt15 EC u dozi od  0,5-0,7 l/ha), hlorpirifosa + cipermetrin (Nurelle-D u dozi od 1l/ha), cipermetrina (Durbin 200 EW u dozi od  0,3 l/ha), alfa- cipermetrin (Fastac 0,1 l/ha)", savjetuje Katarina Radonić iz PSS Vrbas.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Repičin sjajnik Cvjetanje Uljana repica Kemijska zaštita


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]