Pretraga tekstova
Sve je komentirala i Unija za promicanje uljarica i proteinskih usjeva (UFOP) te pozvala na veću političku potporu za uzgoj proteinskih usjeva
Europska komisija za žetvu 2024. prognozira rekordnu površinu pod mahunarkama u EU, čak 2,754 milijuna hektara, što predstavlja povećanje od 3,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Posebno će se povećati uzgoj soje za 10,3%, na 1,098 milijuna ha.
Uzgoj ove uljarice će biti veći u Francuskoj, a za Njemačku se očekuje rekordna površina od 53.000 m2 što je 8.000 ha više nego prošle godine.
No, ove su brojke ispod prognoza krovne udruge trgovaca žitaricama EU (Coceral), koja je nekoliko dana ranije procijenila površine pod sojom na 1,194 mil. ha, piše Farmer.
Prema procjenama Komisije povećat će se i površine pod uzgojem boba, za 2,4% na otprilike 484 tisuće ha u odnosu na 2023. te pod lupinom za 5,7% na 240 tisuća ha. Uzgoj stočnog graška će vjerojatno pasti za 3,5% na 931.000 ha.
Uz pretpostavku prosječnih prinosa, procjenjuje da će ovogodišnja berba mahunarki u EU iznositi 7,108 milijuna tona, što bi značilo povećanje od 12,2 posto u usporedbi s 2023. Proizvodnja soje bi mogla dosegnuti 3,128 mil. t što je 10,8 posto više nego prethodne godine.
Soju će posijati na više od 5.000 ha - kolika će biti vrijednost proizvodnje?
Prognoza Cocerala za soju je optimističnija i iznosi 3,272 mil. t.
Sve je komentirala i Unija za promicanje uljarica i proteinskih usjeva (UFOP) te pozvala na veću potporu proizvodnji proteinskih usjeva.
Smatraju da bi uzgoj mahunarki koje doprinose zaštiti klime i bioraznolikosti, skladište ugljik i imaju važno mjesto u plodoredu, trebalo dodatno nagraditi.
Tagovi
Rekordan uzgoj Površine pod mahunarkama Uzgoj soje Uzgoj boba Rast proizvodnje Europska komisija
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?
Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...
Maja Celing Celić
prije 1 tjedan
Sanja, ali nitko nikoga ničime ne pritišće. Ta hrana je na tržištu kao i sve drugo. Hoćeš kupiti ili ne, stvar je kupca, odnosno ponude i potražnje. Više [+] Niti jedna hrana se ne zabranjuje, ne miče s polica, iako je loša za zdravlje. Uzmi samo gazirana pića, slatkiše, ultraprerađenu hranu (i životinjsku i biljnu), toliko toga je i dalje tu. Pa više je to ugrozilo tradicionalnu proizvodnju nego ovi noviteti. Pa danas će ljudi prije kupiti neku salamu u kojoj ima tko zna čega, nego šunku, kulen. Prije će kupiti kekse nego, ne znam, gužvaru od nekog domaćeg proizvođača. Prije će kupiti bogtepitakakav sirni namaz nego neki domaći sir iz svog kraja. Tako da, nema smisla od etiketiranja ove hrane. Umjesto da se energija i vrijeme troši na zabrane i prozivanje, treba smišljati načine kako pomoći domaćim proizvođačima, kako im olakšati proizvodnju, da dođu na tržište, da cijene budu prihvatljive kupcima. Ljudi će sigurno radije i dalje jesti čvarke umjesto crvčaka ako će ti čvarci biti po prihvatljivoj cijeni.