Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 10.01.2018. 11:30

Rekordna proizvodnja žitarica u Rusiji

Prema preliminarnim podacima ova godina će u Rusiji biti rekordna, kada je riječ o proizvodnji žitarica. Prinos bi ove godine trebao biti 134,1 miliona tona. Porastao je prinos pšenice, ječma i raži, dok je istovremeno pao prinos kukuruza. Kada je riječ o Ukrajini, pao je izvoz kukuruza, smanjen izvoz uljane repice, dok istovremeno proizvodnja sojinog ulja bilježi rast.

Foto: GaggieITMI/Flickr
  • 229
  • 15
  • 0

Cijene ruske pšenice na izvoznom tržištu ostale su uglavnom stabilne tokom protekle sedmice. Tako da je pšenica sa 12,5% proteina na kraju trgovanja koštala vrijednosti od 190-192 dolara po toni, dok se pšenicom sa 11,5% proteina trgovalo po cijeni 182-184 $/t.

Prema preliminarnim podacima Službe ruske državne statistike, ova godina će u toj zemlji biti rekordna kada je riječ o proizvodnji žitarica, čiji bi prinos trebao doseći 134,1 miliona tona što je za 11,2% više nego lani. Poljoprivrednici su sakupili 17,1% više pšenice (85,8 miliona tona), 14,4% više ječma (20,6 miliona tona) i 0,2% više raži (2,5 miliona tona). Istovremeno, žetva kukuruza iznosila je samo 12,1 miliona tona što je za 21,3% manje nego u 2016. godini.

Rast prinosa ruskih žitarica

Prinos žitarica je porastao na 2,91 tonu po hektaru u usporedbi sa prošlom godinom, kada je prinos iznosio 2,62 t/ha. Kada je o pšenici riječ, prinos je povećan za 16.4% i iznosi 3,12 t/ha, dok je prinos ječma i raži veći za 18,6% odnosno 6,9%, tako da prosječan prinos ječma iznosi 2,62 t/ha, a raži 2,17 t/ha. Istovremeno, prinos kukuruza pao je za 11,6% na 4,87 t/ha.

Ukrajina izvezla 30% manje kukuruza

Ukrajina je u novembru 2017. godine izvezla 1,58 miliona tona kukuruza, što je za 30% manje u odnosu na isti mjesec lani (2,26 miliona tona). Izvoz kukuruza iz Ukrajine u prva tri mjeseca sezone 2017/18 pao je na 2,2 Mt što je za 40% manje u odnosu na isti period u sezoni 2016/17, kada je izvezeno 3,69 Mt. Razlozi pada su, kako izvještava UkrAgroConsult, slabiji urod, ali i relativno slabija potražnja za ovo doba godine.

EU i dalje glavni uvoznik ukrajinskog kukuruza

Evropska unija je i dalje sa udjelom od 38% najveći uvoznik ukrajinskog kukuruza. Odmah za njom slijedi Kina, koja je u prvom tromjesečju sezone kupila 540 hiljada tona ukrajinskog kukuruza preuzevši tako drugu poziciju u regionalnom izvozu kukuruza iz Ukrajine. Treba spomenuti da su također Izrael i Turska povećali uvoz kukuruza iz te zemlje.

Ukrajina: Rast proizvodnje sojinog ulja

Ukrajina je u novembru proizvela 16.000 tona sojinog ulja tj. 0,6% više nego u oktobru kada je proizvedeno 15,9 hiljada tona, odnosno za 10,3% više nego pre godinu dana (14,5 KMT). U prva tri mjeseca sezone 2017/18 proizvodnja sojinog ulja iznosila je 43,3 hiljade tona, što je za 26,2% više nego u istom periodu lani.

Ukrajina smanjila izvoz uljane repice

Ukrajina je u novembru izvezla 2,2 hiljade tona uljane repice, to jest četiri puta manje u odnosu na 8,9 hiljada tona koliko je proizvedeno u oktobru 2017. godine. U periodu jul-novembar je na strana tržišta izvezeno ukupno 59 hiljada tona tog proizvoda, gotovo 4% manje nego prošle u 2016. godini (61,4 Kt). Broj zemalja uvoznica gotovo je prepolovljen u odnosu na prošlu godinu. Kao i ranije, većina uljane repice izvezena u evropske zemlje (86% ukupnog izvoza), a za njima slijedi Kina koja je povećala otkup repice iz Ukrajine za više od tri puta i činila je 13% ukupnog izvoza.

Foto: GaggieITMI/Flickr


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Pšenica Žitarice Tržište Poljoprivreda Uljana repica Izvoz Kukuruz Uvoz Ječam Uljarice Rusija Turska Ukrajina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.