Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 08.11.2016. 16:00

Rekordan start sezone kukuruza u Rusiji

Kukuruzna sezona u Rusiji počela rekordnim tempom. Rusija je već izvezla 406,7 hiljada Mt, odnosno 29 više nego u istom periodu lane.

  • 163
  • 19
  • 0

Nova kukuruzna sezona u Rusiji počela je rekordnim tempom, izvještava UkrAgroConsult. U prvim mjesecima sezone 2016/17 ta zemlja je izvezla 406,7 hiljada Mt, što je za 29% više od prethodno ostvarenog maksimuma iz sezone 2015/16, kada je ta zemlja izvezla 314,2 hiljada Mt kukuruza.

Moglo se očekivati da će Evropska unija i u budućnosti biti jedan od najvećih uvoznika ruskog kukuruza. Od septembra do danas u EU je izvezeno 27% požnjevenog kukuruza. Prema podacima UkrAgroConsult-a, aktivne su isporuke te žitarice Iranu - 74 hiljade Mt, naspram 193,7 hiljade Mt, koliko će biti isporučeno tokom čitave sezone. Među ključnim uvoznicima se još nalazi i Turska, uprkos tome što je ova zemlja kupila upola manje ruskog kukuruza nego u septembru 2015.

Na početku sezone 2016/17 Rusija je već otpremila kukuruz svojim tradicionalnim tržištima: Siriji, Libanu, Gruziji i Azerbejdžanu. Imajući u vidu to da se ove sezone u Rusiji očekuje rekordna žetva, UkrAgroConsult predviđa rast izvoznog potencijala ruskog kukuruza za 6-8%.

Izvor:blackseagrain.net

Foto:bigstockphoto.com/Chas53


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište Kukuruz Rusija Rekord


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]