AgroKlub.ba

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ratarstvo » Rekordan start sezone kukuruza u Rusiji

Rekordan start sezone kukuruza u Rusiji

Svjetsko tržište žitarica

Rekordan start sezone kukuruza u Rusiji

Datum: 08.11.2016. 16:00

Kategorija:

Ratarstvo

Kukuruzna sezona u Rusiji počela rekordnim tempom. Rusija je već izvezla 406,7 hiljada Mt, odnosno 29 više nego u istom periodu lane.

Nova kukuruzna sezona u Rusiji počela je rekordnim tempom, izvještava UkrAgroConsult. U prvim mjesecima sezone 2016/17 ta zemlja je izvezla 406,7 hiljada Mt, što je za 29% više od prethodno ostvarenog maksimuma iz sezone 2015/16, kada je ta zemlja izvezla 314,2 hiljada Mt kukuruza.

Moglo se očekivati da će Evropska unija i u budućnosti biti jedan od najvećih uvoznika ruskog kukuruza. Od septembra do danas u EU je izvezeno 27% požnjevenog kukuruza. Prema podacima UkrAgroConsult-a, aktivne su isporuke te žitarice Iranu - 74 hiljade Mt, naspram 193,7 hiljade Mt, koliko će biti isporučeno tokom čitave sezone. Među ključnim uvoznicima se još nalazi i Turska, uprkos tome što je ova zemlja kupila upola manje ruskog kukuruza nego u septembru 2015.

Na početku sezone 2016/17 Rusija je već otpremila kukuruz svojim tradicionalnim tržištima: Siriji, Libanu, Gruziji i Azerbejdžanu. Imajući u vidu to da se ove sezone u Rusiji očekuje rekordna žetva, UkrAgroConsult predviđa rast izvoznog potencijala ruskog kukuruza za 6-8%.

Izvor:blackseagrain.net

Foto:bigstockphoto.com/Chas53

Broj pregleda članka: 144; Uspješnost članka: 12.2

Tagovi: Kukuruz, Rusija, Rekord, Svjetsko tržište

Ključne riječi članka: rekordan, start, sezone, kukuruza, u, rusiji, sezone, kukuruza, ruskog, rusiji, ukragroconsult, ruskog kukuruza


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.