Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 28.10.2017. 15:00

Rekordan izvoz ruskog ječma na startu sezone

Rusija je na početku žetvene sezone, tokom jula i augusta, ostvarila rekordan izvoz ječma. Tradicionalno, glavno tržište za ruski ječam je Saudijska Arabija sa izvoznim udjelom od 41, a porastao je izvoz te žitarice u Iran. S druge strane ukrajinski ratari su na polovini žetve kukuruza dok su istovremeno cijene uljarica u Bugarskoj bez većih cjenovnih oscilacija.

Foto: The Old Texan / Flickr
  • 158
  • 10
  • 0

Uprkos odugovlačenju ovogodišnje žetve, Rusija je, tokom jula i augusta, ostvarila rekordan izvoz ječma. Zahvaljujući velikim zalihama, ta zemlja je, u prva dva mjeseca sezone 2017/18. izvezla oko 1,39 miliona metričkih tona, odnosno 73% više nego u istom periodu lane godine, izvještava UkrAgroConsult.

Saudijska Arabija i dalje glavni uvoznik

Tradicionalno, glavno tržište za ruski ječam je Saudijska Arabija sa izvoznim udjelom od 41%, a takođe i Iran aktivno uvozi ječam iz Rusije, kupivši u prva dva mjeseca nakon žetve, 327 hiljada metričkih tona, što je četiri puta više nego što je uvezeno cijele prošle godine. Na kraju treba spomenuti da je Rusija nastavila isporuke ječma Turskoj i Kuvajtu.

Miruju cijene pšenice u Rusiji

Cijene na ruskom tržištu mlinske pšenice tokom prošle sedmice bile su stabilne. Izvozne cijene ruske pšenice sa 12,5% proteina ostale su na nivou 193-196 dolara po metričkoj toni, dok se pšenicom sa 11,5% proteina trgovalo po cijeni od 187-190$/MT. Nasuprot tome, na domaćem tržištu zabilježen je trend rasta cijena pšenice. Otkupne cijene visokoproteinske pšenice na kraju trgovanja kretale su se oko 100 dolara po metričkoj toni. Žetva krušnog zrna u Rusiji ulazi u krajnju fazu, prinos je rekordan, pa se zato ni ne očekuje neki drastičniji rast cijena.

Žetva kukuruza u Ukrajini napreduje za 8% efikasnija nego lane

Ukrajinski ratari su od početka žetve do danas obrali kukuruz sa 1.889 terahektara, što je 42% posijanih površina (4.511 Th ha). Kako izvještava UkrAgroConsult, prinos iznosi 8.584 hiljada metričkih tona ili u prosjeku 4,54 MT/ha. Žetva heljde i prosa je takođe u završnoj fazi. Do 18. oktobra, heljda je skinuta sa 162 terahektara i dala rod od 180 hiljada MT, u prosjeku 1,11 MT/ha. Istovremeno, uzgajivači prosa žetvu su obavili na 54 Th ha s prosečnim prinosom od 1,44MT/ha.

Stabilno tržište uljarica u Bugarskoj

Na bugarskom tržištu uljarica tokomprošle sedmice nije bilo značajnih promjena. Ipak, do blagog rasta cijena došlo je zbog jačanja nacionalne valute - leva. Izvozne pošiljke suncokreta i uljane repice trgovanje su zatvorile sa minimalnim povećanjem. Otkupna cijena suncokreta iznosila je 326 dolara po metričkoj toni (rast od 2$/MT), dok se s druge strane uljanom repicom trgovalo po cijeni od 402$/MT, što je povećanje cijne od 3 $/M.

Foto: The Old Texan / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.