Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratari u RS
  • 20.07.2015. 10:20

Ratarima smanjeni prinosi zbog vremenskih prilika

Posljedice loših vremenskih prilika ratari su najprije osjetili na prinosima strnog žita, a ako se ovako visoke temperature nastave, računa se i sa velikim gubicima na kukuruzu.

Foto: depositphotos.com
  • 71
  • 3
  • 0

Iako je ova godina na svom početku poljoprivrednicima izgledala obećavajuće, vrlo brzo je došlo do promjene pa se sada može čak reći i da će ovo za ratare u Republici Srpskoj biti izuzetno loša godina.

Sve je krenulo sa hladnim noćima u maju i junu koje su loše uticale na usjeve, posebno na kukuruz. Dodatan šok usjevima bili su istovremeno i topli dani, a vrućine koje posljednjih dana pogađaju regiju, samo su nastavile pogoršavati ionako lošu situaciju.

Manje i pšenice i kukuruza

Uticaj loših vremenskih prilika poljoprivrednici su osjetili već na strnom žitu, gdje su prosječni prinosi manji od 3 tone po hektaru, a cijena pšenice je u ovom trenutku neizvjesna. Kako navode Nezavisne novosti, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske smatra da do dogovora o otkupnoj cijeni pšenice neće ni doći jer mlinari i pekari mogu uvoziti jeftinu pšenicu, a poljoprivrednicima je neisplativo sve ispod 0,35 KM po kilogramu plus poticaji. Neizvjesna cijena pšenice bila je jedan od razloga što su ratari ove godine zasijali manje površina pšenicom.

Ali nisu samo smanjene površine pod pšenicom, već je ove godine zasijano i manje kukuruza, a kao razlog tome navode se loše vremenske prilike zbog kojih se lanjska berba nije mogla obaviti na vrijeme. Najčešće su kukuruz sijali stočari za vlastite potrebe i to za silažu i ishranu stoke.

Navodnjavanje kao rješenje?

Ratari već sada računaju sa velikim gubicima zbog suše, što bi mogla umanjiti samo kiša, i to ukoliko dođe u narednih nekoliko dana. Navodnjavanje bi riješilo probleme u ovoj situaciji, no ono je na velikim ratarskim površinama preskupo. Osim toga, prema mišljenju Vladimira Usorca, iako je navodnjavanje zaista potrebno, pogotovo u ovako ekstremno sušnim prilikama, problem bi mogao nastati zbog nedostataka vode, jer većina područja Srpske ne raspolaže dovoljnim resursima vode pa bi jedni bili na dobitku dok bi se drugi morali nositi sa smanjenim količinama vode.

Visoke temperature posljednjih dana velike probleme stvaraju i stočarima jer stoka manje jede što se odražava na proizvodnju mlijeka i mesa.

Foto: depositphotos.com; vencav


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Pšenica Cijena Ratari Stočari Navodnjavanje Vladimir Usorac Republika Srpska Suša Vremenske prilike Proizvodnja mlijeka Strno žito Prosječni prinosi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞