Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najavljuju proteste
  • 05.07.2022. 10:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Ratari u Semberiji najavili proteste – ne damo pšenicu ispod 0,75 KM/kg

Poljoprivredni proizvođači iz Bijeline najavljuju miran skup. Ispred Agrocentra dovoze i određenu količinu pšenice

Foto: Depositphotos/SolidPhotos
  • 201
  • 118
  • 0

Predstavnici Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice odbili su poziv na sastanak u Privrednoj komori Republike Srpske, na kojem će se danas, na četvrtoj rundi pregovora, pokušati definirati otkupna cijena pšenice. Nakon što se ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košrac i premijer RS Radovan Višković, nisu pojavili jučer u Bijeljini, ratari okupljeni u ovom udruženju navode da ni oni u Banjoj Luci "nemaju šta tražiti".

Odluka o protestima

Cijenu koju je predložila mlinsko-pekarska industrija od 0,65 KM/kg, za njih je nerealna, a zbog svih dešavanja u vezi s ovom tematikom u četvrtak će organizirati mirno okupljanje ispred Agrotržnog centra u Bijeljini.

"Imat ćemo jedan miran skup poljoprivrednih proizvođača, gdje ćemo dovesti i pšenicu i obratiti se medijima i građanima. Vidjet ćemo šta će biti, šta će narod odlučiti ja ne znam. Jučer su trebali doći ministri ovdje, ipak je to hljeb, hrana. Vidite, njima sada Semberija ne treba, a trebat će im. Eto dokle smo došli", kaže za Agroklub Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice. 

Žetva je obavljena na 90 posto usjeva (Foto: Depositphoto/Sodel_Vladyslav)

Dodao je kako će na okupljanje stići veći broj proizvođača iz ovog kraja, a tog dana odlučivat će i o protestima, odnosnu izlasku na ulice. Bajkajlić kaže da se razmatraju sve opcije i da "ništa nije isključeno".

Žetva pri kraju

Ratari bi bili zadovoljni s cijenom od 0,75 KM/kg, odnosno ispod te cijene ne pristaju. Navode da je kvalitet izuzetan te da se žetva u ovoj regiji privodi kraju. 

Deklarativna podrška ratarima – danas novi pregovori o cijeni pšenice

"Žetva je obavljena na 90 posto usjeva. Malo je rod podbacio, ali je kvalitet dobar, kao i težina, vlaga je 10. Mi nemamo kud', ne znam na šta će ovo izaći. Ostat ćemo bez hrane. Prinosi su od 3,5 do 5,5 tona, odnosno u prosjeku 4,5 tona. Dosta ljudi je predalo pšenicu na čuvanje i čeka cijenu, ali u suštini nije dobra situacija", zaključuje naš sagovornik.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Ratari Protesti Semberija Savo Bakajlić Poljoprivrednici Poljoprivredni proizvođači


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.