Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posavina
  • 22.08.2022. 13:00

Ratari u problemima zbog nemogućnosti plasmana pšenice, pojavio se i žižak

Neki poljoprivredni proizvođači i stratezi smatraju da bi moglo doći do dodatnog povećanja potražnje i cijene ove žitarice u narednim mjesecima

Foto: Đorđe Lalić
  • 141
  • 24
  • 0

Žetva pšenice završena je i na području Posavine, a ovogodišnji prinosi su od pet do devet tona po hektaru, rekao je Srbi, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković, dodavši da poljoprivredni proizvođači imaju problem sa plasmanom roda.

"Bez obzira na sve probleme, poput suše, imamo i problem sa plasmanom roda pšenice. Došlo je do pomaka po pitanju porasta cijena, ali i do smanjenja potražnje za ovom žitaricom", naveo je Marinković.

Naveo je kako neki poljoprivredni proizvođači i stratezi smatraju da bi moglo doći do dodatnog povećanja potražnje i cijene ove žitarice u narednim mjesecima. Istakao je i kako je na području Posavine prinos pšenice od pet do devet tona po hektaru, zavisno od tipa zemljišta, primjenjene agrotehnike, mineralnih đubriva, samog sortimenta.

"Јasno da je prosjek opet negdje oko 5,5 tona po hektru i da je pšenica prilično dobrog kvaliteta i da dosta poljoprivrednika je zdržalo rod, jer nisu htjeli da je prodaju po nižim cijenama", naveo je on.

Marinković je apelovao da poljoprivredni proizvođači prekontrolišu pšenicu, ukoliko se odluče da zadrže u skladištima, jer je došlo do pojave žiška.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žižak žita Plasman pšenice Ratari Poljoprivrednici Stojan Marinković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.