Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozimi usjevi
  • 20.02.2018. 12:45

Ratari, ranije uradite prihranu usjeva i tretman protiv korova

Stručnjaci upozoravaju da se herbicidni tretman često radi bez stručne pomoći, a posljedica je stalna pojava korova.

  • 259
  • 14
  • 0

Neuobičajeno topla zima gotovo bez snijega znatno je skratila proces mirovanja biljaka. Ipak, ozimi usjevi u Posavini su u dobrom stanju. 

Zbog bojazni od pojave bolesti i štetočina, ali i bujanja korova, agronomi preporučuju da se već krajem februara urade prvi tretmani prihrane i zaštite pšenice, navodi RTRS.

Vrijeme se neće odraziti na prinos

Nemanja Bijelić, mladi agronom iz Donje Slatine redovito prati zdravstveno stanje usjeva na svojim parcelama. Pšenica zauzima 40 hektara oranica i na svim parcelama je u dobrom stanju. Topla zima je skratila proces mirovanja biljaka, ali uz dodatnu prihranu i zaštitu Bijelić očekuje dobar prinos.

Agronom Bijelić kaže da se ovakvo vrijeme neće odraziti na prinos, jer nije bilo niskih temperatura. Istovremeno, snježni pokrivač je zaštitio usjeve od izmrzavanja.

Pšenica je sada u fazi bokorenja, a s obzirom na relativno visoke temperature, postoji opasnost od pojave bolesti i štetočina. Stručnjaci ratarima preporučuju da se ove godine nešto ranije uradi prihrana usjeva, ali i tretman protiv korova. 

Konsultirajte se u savjetodavnoj službi i poljoapoteci

Slađana Tovirac, stručni saradnik Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kaže da ratari trebaju prekontrolisati zasijane parcele i prikupiti korovsku floru, te se konsultirati s agronomima u savjetodavnim službama i u poljoprivrednim apotekama. Upozorila je da se često herbicidni tretman radi bez stručne pomoći, a posljedica je stalna pojava korova.

Na području opštine Šamac pod ozimim žitaricama je oko pet hiljada hektara, od čega 80 odsto pod pšenicom, a na preostalim površine su zasijani ječam i tritikale.

Foto: Bigstockphoto/Kalcutta
 


Tagovi

Ozimi usjevi Posavina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.