Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semberija
  • 08.07.2024. 16:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Ratari nezdovoljni ponuđenom cijenom pšenice: "Odjavit ćemo gazdinstva"

Proizvođači iz najveće bh. žitnice nisu zadovoljni navedenom cijenom te trže da ona bude minimalno 0,45 KM/kg.

Foto: Maja C. Celić (ilustracija)
  • 129
  • 46
  • 0

Žetva pšenice u Republici Srpskoj privodi se kraju, a prosječan prinos je šest tona po hektaru. Do sada je žetva završena na 90 posto usjeva, potvrdio je Srni, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Saša Lalić. Otkupna cijena, kako je rekao, kreće se od 0,35 KM po kilogramu za onu lošijeg kvaliteta do 0,38 KM /kg za pšenicu boljeg zrna. Cijene su naljutile semberske ratare koji ne isključuju ni izlazak na ulicu u znak protesta.

"Neki proizvođači imaju i značajniji prinos - devet ili deset tona po hektaru. I kvalitet zrna je znatno bolji u odnosu na prethodnu godinu", rekao je Lalić, dodavši da je otkupna cijena pšenice bolja nego lani.

Proizvođači iz najveće bh. žitnice nisu zadovoljni navedenom cijenom te trže da ona bude minimalno 0,45 KM/kg. Prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Sela Semberije i Majevice", Save Bakajlića, oni će zajedno sa predstavnicima Gradske uprave Bijeljina, pisanim putem zatražiti sastanak sa institucijama i u RS-u i na nivou BiH.

"Tražimo sastanak sa svima - ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede RS, lokalnom zajednicom da vidimo da li ima nade za semberskog poljoprivrednika. To je sastanak biti ili ne biti", rekao nam je Bakajlić.

Od sastanka, kako je rekao, očekuju razgovor i dogovor o tome hoće li ratari više uopće sijati pšenicu, jer u ovakvim okolnostima već godinama su u minusu.

"Na ovakav način se više ne može i to je kraj. Ukoliko se u narednih sedam do 10 dana ne oglase, ne odazovu se na naš poziv, mi ćemo izaći na ulice, odjaviti gazdinstva i to je to", poručio je Bakajlić.

Lalić s druge strane ocjenjuje da će sa podrškom resornog ministarstva, koja iznosi 580 KM po hektaru, situacija sigurno bolja za proizvođače. Preduzeće "Žitopromet" iz Bijeljine, kako je rekao, već je otkupilo i platilo oko hiljadu tona pšenice. Podsjetio je i da proizvođači do 1. avgusta mogu besplatno lagerovati pšenicu u skladištima. No, semberski ratari su zaprijetili da će povući svoju pšenicu. 


Tagovi

Cijena pšenice Žetva pšenice Otkup pšenice Saša Lalić Savo Bakajlić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.