Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi poljoprivrednika
  • 26.06.2015. 14:00

Ratari 18 mjeseci bez prihoda i prijete prosvjedima

Ako ne bude onako kako smo tražili i ne zadovolje bar približno naše zahtjeve, 10.000 poljoprivrednika i seljaka će izaći na ulice na prosvjede pa neka onda vide što će, ali neće biti kao do sada već će, što se kaže, ustati kuka i motika!

Foto: depositphotos.com/fotokostic
  • 65
  • 4
  • 0

Ukoliko im država ne osigura otkupnu cijenu pšenice u iznosu od 45 feninga po kilogramu, ratari Republike Srpske najavljuju prosvjede, kako najavljuju, sudjelovati i 10.000 ljudi!

Sastanak u Ministarstvu poljoprivrede vezan za dogovor oko cijene pšenice najavljen je za danas.

Za sada samo obećanja

"Ako ne bude onako kako smo tražili i ne zadovolje bar približno naše zahtjeve, 10.000 poljoprivrednika i seljaka će izaći na ulice na prosvjede pa neka onda vide što će, ali neće biti kao do sada već će, što se kaže, ustati kuka i motika", ispričao je Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS za Nezavisne novine.

Maletić napominje da su u im u veljači iz resornog ministarstva obećali dati pet feninga poticaja po kilogramu i 250 KM po hektaru, ali da do sada ništa od toga nije ispoštovano. Nisu dobili niti poticaje za mehanizaciju i kapitalna ulaganja.

Žetva počinje za nekoliko dana, a poljoprivrednici očekuju prinos oko 3,5 tona po hektaru, a samo na području Semberije pšenicom je zasijano oko 12.000 hektara.

18 mjeseci bez prihoda

Poljoprivrednici su posebno naglasili činjenicu da prethodnih 18 mjeseci rade bez ikakvih prihoda, samo s troškovima, jer je prošlogodišnji rod uništila poplava i od Ministarstva RS traže subvencija za pšenicu ove godine bude 10 feninga po kilogramu.

"Da bismo spasili proizvodnju strnih žita u narednim godinama predlažemo niz mjera, ali da, prije svega, ove godine premija za pšenicu bude 10 feninga po kilogramu", rekao je Risto Arsenović, predsjednik Udruženja ratara i povrtlara te naglasio da će ovu godinu pogoditi veliki pad proizvodnje pšenice. Ona će se 40.000 hektara prošle godine pasti na ovogodišnjih 25.000 hektara.

Nitko ne misli o seljaku

"Veliki problem nam predstavlja činenjica što država nijedne godine ne pravi robne rezerve pšenice pa je mlinari na kraju otkupe za neku smiješnu cijenu. Generalno situacija je takva da do izbora nitko ne misli o poljoprivredi i seljaku, koji su veoma blizu toga da padnu na koljena", poručio je Maletić.

Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poljoprivrede najavio je da potpore i dalje kada se sve zbroji iznose 500 maraka po hektaru, a otkupna cijena pak ovisi o stanju na tržištu i bit će dogovorena s otkupljivačima. Sastanak u Ministarstvu poljoprivrede vezan za dogovor oko cijene pšenice najavljen je za danas.

Foto: depositphotos.com/fotokostic


Tagovi

Prosvjedi poljoprivrednika Bosna i Hercegodina Prosvjedi u Bosni Risto Arsenović Zoran Kovačević Ljubo Maletić Udruženje poljoprivrednika RS


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.