Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetska proizvodnja žitarica
  • 12.03.2015. 08:00

Raste udio soje i ječma u stočnoj hrani!

Pšenica i ječam nadmeću se za udio u stočnoj hrani, a pad cijena britanske soje znači i njenu veću upotrebu.

Foto: depositphotos.com,
  • 111
  • 6
  • 0

Usjevi soje u Argentini ugroženi su u jednom dijelu prevelikom količinom oborina, a u drugom - sušom. Američke budućnosnice bilježe drastičan pad cijena koji ruši rekorde, a izvoz američke pšenice niži je za 27%. Ječam dobiva sve veći udio u stočnoj hrani naspram pšenice, kao i britanska soja naspram uljane repice. Uzrok su cijene, no predviđa se da će pšenica svoj udio u proizvodnji stočne hrane vratiti, dok će udio britanske soje i dalje rasti.

Argentinska soja u riziku

Sjeverno-argentinske regije pogođene su jakom kišom tokom prošlog tjedna, što je rezultiralo poplavljivanjem polja zasijanih sojom. Velika količina vode natopila je tlo koje je i prethodno bilo vlažno nakon kiša u veljači. Kišno vrijeme u ovim je područjima povećalo mogućnost za bolesti na soji. Razina štete će kroz nekoliko sljedećih mjeseci postati jasnija, iako Buenos Aires Grains Exchange najavljuje lošiju žetvu u 2015. s obzirom na prognoze od 57Mt.

U usporedbi, južno područje Pampasa pogođeno je sušnim uvjetima. Tamo bi pak nedostatak vlage u tlu mogao utjecati na sniženi urod soje, posebno se to odnosi na jugoistok i Buenos Aires. No, kiša je prognozirana tijekom tjedna za jug Argentine, što bi moglo pozitivno utjecati na usjeve.

Rekordno niske američke budućnosnice

Cijena američkih budućnosnica pada od prošlog ponedjeljka, a tjedni pad bio je najveći još od rujna. Velika ponuda i potražnja i jači dolar povećavaju pritisak na cijene. Američka pšenica pokušava ostati konkurentna naspram europskog izvoza. Američki izvoz pšenice je pao za 27 % ove godine, a možemo vidjeti i daljnje smanjenje ugovorne cijene jer se američka pšenica mora uskladiti kako bi ponovno zadobila konkurentnost. Britanske budućnosnice slijede američke pa su globalno cijene niže ovog tjedna, iako je udar smanjen kretanjima valuta.

Ječam krade mjesto pšenici?

Dosada je ove sezone (između srpnja i siječnja 2015), količina pšenice u proizvodnji stočne hrane bila 2 % veća nego u 2013/14, kada je iznosila 1.77Mt. U usporedbi, upotreba ječma, zobi i kukuruza pala je za 3 %, 6 % i 11 %.

No, sada pšenica gubi svoj udio u stočnoj hrani, i to zahvaljujući ječmu. Pšenica je u siječnju imala udio od 68.2 % ukupnih žitarica (pšenica, ječam, kukuruz i zob) korištenih u sastavu stočne hrane, u usporedbi sa 68.9 % u prosincu. Postotak ječma je pak porastao sa 22.1 % na 23.3 %.

Ključan je faktor u raspodjeli udjela žitarica u stočnoj hrani pak - cijena. Popust na stočni ječam u usporedbi sa pšenicom se sada počinje smanjivati pa je i njegova konkurentnost u znatnom padu. Tako se očekuje povratak većeg udjela pšenice u stočnoj hrani već u veljači, što će se uskoro znati i prema statističkim podacima.

Veća upotreba britanske soje u stočnoj hrani

U skladu s trendovima ove sezone, upotreba soje u proizvodnji britanske stočne hrane je također (4%) veća u siječnju 2015., u usporedbi s prošlom godinom. U sezoni do kraja siječnja, 612Kt soje korišteno je u proizvodnji stočne hrane, 3 % više nego u istom periodu 2013/14., dok je udio uljane repice pao za 6 % za siječanj i period od lipnja do siječnja.

Cijene britanske soje bile su niže za £10/t u siječnju u suporedbi s prosincem, dok su one uljane repice narasle za £8/t. Prosječne cijene u veljači su pale, no veći pad u cijenama soje ukazuje na to da će se trend proporcionalno veće upotrebe soje nastaviti.

Foto: depositphotos.com, @gilmanshin


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Pšenica Uljana repica Ječam Soja Stočna hrana Kiša Cijene Poplave SAD Argentina Britanska soja Sušni uvjeti Sniženi urod Valute Američki izvoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer