Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativna đubriva
  • 16.02.2022. 18:00

Raste proizvodnja đubriva na bazi mikroba i morskih algi

U vrijeme kada se emisije s farmi sve više kontroliraju, takvi bi proizvodi mogli pomoći poljoprivrednicima da smanje primjenu azota koji može zagaditi vodene tokove i stvoriti azot oksid

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 71
  • 18
  • 0

Cijene sintetičkih đubriva su svakim danom sve veće, a Evropska unija ima za cilj smanjiti njihovu upotrebu. Istovremeno, velike kemijske kompanije ulažu stotine miliona dolara u razvoj poljoprivrednih proizvoda za ishranu usjeva na bazi mikroba i morskih algi. 

U vrijeme kada se emisije s farmi sve više kontroliraju, takvi bi proizvodi mogli pomoći poljoprivrednicima da smanje primjenu azota koji može zagaditi vodene tokove i stvoriti azot oksid. Stoga investiciona banka Rabobank predviđa da će industrija biostimulansa u vrijednosti od 3 milijarde dolara rasti za 12-15 posto godišnje u narednih pet godina, piše Reuters

No, tržište mikrobnih đubriva su uglavnom neregulirana, a tek je nekoliko studija o tome koliko su učinkovita u povećanju prinosa. Evropska unija će u julu 2022. objaviti prvi zahtjev za učinkovitost biostimulansa, a američka agencija za zaštitu okoliša izdala je nacrt smjernica za javnu reviziju.

Sveti gral poljoprivrede

Jon Treloar, agronom u danskom Novozymesu čiji proizvodi sadrže gljivicu koja raste uz korijenje biljaka i oslobađa fosfat, izjavio da su kupci još uvijek oprezni. U ovoj kompaniji prikupljaju rezultate terenskog testiranja koje obave s poljoprivrednicima. "Ako oni imaju loše iskustvo, to može oštetiti cijelu industriju", istakao je.

Koliko daleko ide razvijanje ovakvih proizvoda svjedoči izjava Karstena Temmea, izvršnog direktora kompanije Pivot koji mogućnost mikroba da fiksiraju azot iz vazduha u amonijak naziva svetim gralom poljoprivrede. "Naši proizvodi ne stvaraju visoke emisije povezane s proizvodnjom azotnog đubriva, niti emisije azotnog oksida nastale kada se sintetičko đubrivo tokom vremena razgrađuje", tvrdi on, a na ovakvim aktivnostima rade i u velikom Bayeru gdje zajedno s biotehnološkom kompanijom Ginko Bioworks ulažu u proizvod Joyn Bio. 

U kompanijama prikupljaju rezultate sa terena (Foto: M.C.Celić)

"Očekujemo komercijalnu prodaju našeg mikrobnog tretmana sjemena za tri do četiri godine", ističe izvršni direktor Mike Miille

Kritike na račun biostimulansa?

I Yara International proizvodi biostimulanse na bazi morskih algi i humusnih supstanci. Sjemenska kompanija Corteva ovog proljeća lansira biološki proizvod za koji kaže da usvaja azot iz atmosfere i pretvara ga u amonijum.

No, ne treba izostaviti da na račun biostimulansa stižu i kritike. U protekle dvije sezone Daniel Kaiser, naučnik s Univerziteta u Minesoti, testirao je Pivot's Proven proizvod na šest lokacija gdje je primijenjeno azotnog đubriva manje od optimalnog. Samo je na jednoj zabilježen poboljšan prinos.

Brojne su prednosti korištenja biostimulansa - kako ih odabrati?

Treba napomenuti da Evropa čini polovicu globalnog tržišta ovih sredstava, pokazuju podaci Evropskog vijeća industrije biostimulansa. Poljoprivrednici su ih u početku koristili uglavnom za organsku proizvodnju i na visokovrijednim usjevima voća i povrća, ali sada su sve više prisutni u konvencionalnim usjevima kao odgovor na namjeru EU da poljoprivrednu proizvodnju učini održivijom.


Tagovi

Mikrobi Mikrobna đubriva Alge Đubrivo Bayer Biostimulansi Đubrivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]