Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 14.03.2018. 14:00

Raste cijena ukrajinske pšenice - glavne zemlje izvoznice zabrinute za tu žitaricu

Cijene ukrajinske i ruske pšenice su i protekle sedmice nastavile rasti, najviše pod utjecajem snažne potražnje. Tome treba dodati i da rast bilježi i izvoz ječma iz Kazahstana, kao i ukupan izvoz žitarica iz Rumunjske.

Foto: Flickr / USDA NRCS Montana
  • 392
  • 22
  • 0

Pšenica je na ukrajinskom tržištu, u sedmici iza nas, nastavila trend cjenovnog rasta. Kako izvještava UkrAgroConsult, izvozne cijene ukrajinske pšenice su u prosjeku porasle za 2-3 dolara po toni u zavisnosti od klase. Na rast cijena uticali su trendovi na globalnom tržištu i zabrinutost za budućnost te žitarice u glavnim zemljama izvoznicama. Treba spomenuti i to da je cijena pšenice na burzi u Čikagu porasla za rekordnih 12%. Osim toga, izvozne cijene pšenice nastavile su rasti u čitavoj crnomorskoj regiji, a potražnja je i dalje bila visoka za ovo doba sezone, dok su istovremeno zalihe ukrajinske pšenice znatno smanjene. Kada je riječ o stanju na domaćem tržištu pšenice u Ukrajini, cijene su i dalje na visokom nivou zbog snažne potražnje trgovaca.

 

Rusi proizveli 1,3 megatona žitarica više od prvobitne procjene

 

Prema ažuriranim podacima ruskog Odbora za statistiku, Rusija je tokom 2017. godine proizvela 135,4 miliona tona žitarica. Kako stoji u zvaničnom izvještaju tog odbora, Rusi su proizveli 1,3 miliona tona žitarica više od prvobitne procjene od 134,1 megatona. Proizvodnja kukuruza je znatno povećana na 13,24 miliona tona, dok su procjene za pšenicu i ječam donekle revidirane na 85,86  megatona i 20,6 megatona.

 

Egipat na dva tendera kupio 295 hiljada tona ruske pšenice

 

Egipat je početkom marta kupio 175 hiljada tona mlinske pšenice iz Rusije po prosječnoj cijeni od 230,63 dolara po toni. Time se ova zemlja dodatno učvrstila na vodećim pozicijama uvoznika ruske pšenice. Treba dodati da je ta sjevernoafrička država na prethodnom tenderu, realiziranom sredinom februara od Rusije kupila 120 hiljada tona te žitarice po cijeni od 223,50$/t.

 

Raste izvoz ječma iz Kazahstana

 

Kazahstan je u decembru 2017. godine na strana tržišta izvezao 175,8 hiljada tona ječma, što je 13,7% više nego u istom mjesecu 2016. godine, izvještava UkrAgroConsult. Ukupan izvoz ječma iz Kazahstana je u periodu od septembra do decembra 2017, dostigao je 553,7 hiljada tona, što je za 50% više nego u istom periodu u sezoni 2016/17 kada je ta zemlja izvezla 355,6 hiljada tona ječma. Najveća tri uvoznika ječma iz Kazahstana bili su: Iran, Uzbekistan i Afganistan. 

 

Rumunjski izvoz žitarica bilježi rast

 

Dok je izvoz pšenice iz Rumunjske, u sezoni 2017/18, smanjen za 12%, ukupan izvoz žitarica (pšenica, ječam i kukuruz) porastao je za 3,3% u odnosu na isti period lane. Kako prenosi UkrAgroConsult, rast izvoza žitarica podržava veća isporuka kukuruza i ječma. Treba napomenuti da je Rumunjska bliska obimu ukupnog izvoza ječma iz prošle sezone, uglavnom zahvaljujući većem interesiranju Irana, Španjolske, Egipta i Turske. Ta zemlja je povećala izvoz kukuruza na gotovo 2,3 miliona tona, a valja napomenuti da za rumunjskim kukuruzom vlada velika potražnja iz zemalja Evropske unije i treba dodati da je Španjolska utrostručila kupovinu kukuruza iz te zemlje zbog prošlogodišnje suše, a Italija je istovremeno uvezla sedam puta više rumunjskog kukuruza nego lane.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Svjetska burza Uljarice Žitarice Pšenica Ječam Kukuruz Rusija Rumunjska Egipat


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.