Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 28.05.2017. 12:00

Rast globalne proizvodnje kukuruza, pšenica u padu

Izgledi za pšenicu nastavljaju ukazivati na pad svjetske proizvodnje u odnosu na rekord iz 2016. godine, a soja će vjerojatno započeti novu sezonu s rekordno velikim količinama zaliha.

Foto: smart.art/bigstockphoto.com
  • 454
  • 27
  • 0

Izgledi za pšenicu nastavljaju ukazivati na pad svjetske proizvodnje u odnosu na rekord iz 2016. godine, iako još uvijek postoji vjerojatnost povećanja svjetskih količina pšenice u novoj sezoni 2017./18.

Tržište kukuruza moglo bi osjetiti neka ograničenja, iako bi porast globalne proizvodnje još uvijek trebao osigurati zadovoljavajuću razinu zaliha u sezoni 2017./18.

Soja će vjerojatno započeti novu sezonu s rekordno velikim količinama zaliha, što je vidljivo na novo revidiranom povećanju proizvodnje soje u tekućoj sezoni 2016./17. Ipak, s obzirom na trajne ograničavajuće faktore na svjetskom tržištu žitarica i uljarica, međunarodne cijene za pšenicu, kukuruz i soju ostaju obuzdane.

Pad u upotrebi stočne pšenice

Procjena svjetske proizvodnje pšenice u sezoni 2017./2018. pala je zbog očekivanja smanjenih količina usjeva u Australiji, Kanadi, Rusiji i SAD-u. Prognoza potrošnje u sezoni 2017./18. smanjena je više od prethodne procjene zbog jačeg pada u upotrebi stočne pšenice. Prognoza za trgovinu pšenicom u sezoni 2017./2018. u nešto je manjem padu od očekivanog, zbog povećanog uvoza u Kinu i Indiju.

Ukupne procijenjene zalihe pšenice u ovoj sezoni trebale bi dosegnuti drugu najvišu zabilježenu razinu zbog povećanih krajnjih zaliha u Kini, Maroku i Rusiji.

Povećane razine zaliha kukuruza u Kini

Očekivana svjetska proizvodnja kukuruza za sezonu 2017./2018. povećana je za 1,3% od razine postignute u prethodnoj sezoni, pojačana obimnim urodom u zemljama južne hemisfere. Procjena potrošnje u sezoni 2017./18. povećala se za 2,2% uz snažnu ekspanziju potrošnje kukuruza za stočnu hranu i to uglavnom u Kini i Južnoj Americi.

Prognoza za trgovinu pšenicom u sezoni 2017./2018. pala je ispod razine zabilježene u sezoni
2016./17. Razlog tomu je manji uvoz od strane Brazila i nekoliko zemalja južne Afrike što premašuje nešto povećan uvoz od strane EU te nekih azijskih zemalja. Procjene krajnjih zaliha kukuruza za sezonu 2017./2018. naglo su porasle za 7,6 miliona tona u odnosu na prethodni mjesec uglavnom zbog povećanih razina zaliha u Kini.

U Kini pojačan uvoz soje

Prognoza svjetske proizvodnje soje u sezoni 2016/2017 povećana je za 3,6 miliona tona zbog žetve u Brazilu i Boliviji koja je premašila sva očekivanja. Procijenjena potrošnja u sezoni 2016/17 neznatno je porasla, zbog značajnijih povećanja u Kini i Brazilu.

Prognoza za trgovinu sojom u sezoni 2016/2017 pojačana je zbog pojačanog uvoza u Kini te većeg izvoza iz Brazila. Ukupne procijenjene zalihe soje u aktualnoj sezoni 2016/2017 dodatno su povećane zbog rasta zaliha u Brazilu, Kini i SAD-u. Time je zabilježen rast globalnih zaliha od 17% u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: AMIS travanj 2017., obrada: TISUP, Foto: smart.art/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

Pšenica Tržište Kukuruz Soja Potražnja Ponuda Travanj 2017

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]