Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica 2022
  • 25.08.2022. 15:00

Pšenica u Rumunjskoj podbacila, Egipat kupuje rusku, Indija ju ne planira uvoziti

Na rumunjski urod utjecale su vremenske neprilike, Egipat puni zalihe, a u Indiji rastu cijene pšenice

Foto: Depositphotos/Kukota
  • 75
  • 23
  • 0

Rumunjska je ove godine požnjela devet milijuna tona pšenice, za petinu manje nego lani. Razlog su nepovoljne vremenske prilike i viši troškovi proizvodnje, priopćilo je u tamošnje ministarstvo poljoprivrede. 

Urod slabiji za petinu

Prošle, 2021. godine zabilježili su rekordan urod od 11,3 milijuna tona, navodi Reuters. U kolovozu je ministar poljoprivrede Petre Daea rekao da će ove godine biti manji za gotovo petinu, odnosno 18 posto, ali će i dalje imati viška za potrebe izvoza. Usjevi su stradali zbog visokih temperatura i dugotrajne suše. Preliminarni podaci ministarstva pokazali su štetu na 420.380 hektara, od ukupno zasijanih oko sedam milijuna ha. 

Visoke temperature i dugotrajna suša umanjile su urod (Foto:  Depositphoto/jorgefranco)

Ondje se trenutno obavlja žetva suncokreta i berba kukuruza. Rumunjska spada među najveće prodavače žitarica u EU, a izvozi ih i na Bliski istok, s Egiptom kao glavnim kupcem. Sama potroši od 2,5 do tri milijuna tona. Žitarice izvozi preko luke Constanta na Crnom moru koju je Ukrajina koristila kao alternativni put u šest mjeseci nakon ruske invazije.

Egipat kupio pšenicu za 368 dolara po toni

Egipat, osim što je jedan od većih kupaca rumunjske pšenice, u ponedjeljak je kupio 240.000 tona ruske, potvrdilo je za Reuters tamošnje ministarstvo opskrbe. Time su nastavili nedavni trend kupnje bez raspisivanja međunarodnih natječaja.

Ministarstvo nije otkrilo cijenu ili dobavljača, ali trgovci su izjavili da misle da je prodano Glavnoj upravi za opskrbu robom (General Authority for Supply Commodities - GASC) po cijeni od 368 dolara po toni, što je pad od oko 8 posto u odnosu na posljednju kupnju u srpnju.

Državni kupac je do sada otkupio oko 1,8 milijuna tona uvozne pšenice od početka nove poslovne godine putem natječaja i izravnih otkupa, izjavio je ministar opskrbe.

Tako su sada egipatske strateške rezerve pšenice trenutno dovoljne za sedam mjeseci, mjesec dana više od uobičajenog cilja od šest mjeseci.

Egipat, jedan od vodećih svjetskih uvoznika ove žitarice, posljednjih se godina uvelike oslanja na rusku i ukrajinsku pšenicu. 

Rekordne cijene u Indiji

S druge strane, Indija ima dovoljne zalihe pšenice i nema plana za uvoz žitarica, izjavila je tamošnja vlada u nedjelju, a kao odgovor pojedinim medijima da New Delhi planira uvoz. Tamošnje su cijene pšenice skočile na rekordnih 24.453 rupija (308 eura) po toni. 

To je povećanje od gotovo 16 posto u odnosu na nedavne najniže vrijednosti koje su uslijedile nakon iznenadne vladine zabrane izvoza 14. svibnja, čime su okončane nade da bi Indija mogla popuniti tržišnu prazninu nastalu nedostatkom ukrajinskog žita.

Može li Indija prehraniti svijet?

Porast cijena potaknuo je trgovce na nagađanja da će New Delhi dopustiti uvoz kako bi se povećale zalihe, a koje su smanjene nakon što je usjeve pogodio toplinski val.

Ali su u Odjelu za hranu i javnu distribuciju na Twitteru objavili da ne postoji takav plan. "Zemlja ima dovoljno zaliha da zadovolji naše domaće potrebe, i za javnu distribuciju."

Nabava pšenice u Indiji 2022. godine pala je 57 posto u odnosu na godinu prije na 18,8 milijuna tona.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Uzgoj pšenice Pšenica 2022 Cijena pšenice Rumunjska Egipat Indija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.