Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalna poljoprivreda
  • 25.01.2025. 12:00

Pšenica, trava koja hrani 70 posto stanovništva svijeta

Donosimo globalni pregled proizvodnje pšenice. Jeste li znali da se ovom kulturom godišnje zasije površina oranica veličine veće od polovine EU?

Pšenica, trava koja hrani 70 posto stanovništva svijeta
Foto: AK grafika*
  • 87
  • 54
  • 0

Pšenica pripada porodici trava (Poaceae, Gramineae) i ubraja se u najstarije poljoprivredne kulture.

Najvažnija je žitarica za proizvodnju hljeba jer se oko 70 posto stanovništva svijeta hrani pšeničnim hljebom.

Uz kukuruz i rižu, čini trio najdominantnijih žitarica globalno, pokazuju podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO-a. Poznato je da se najprije uzgajala na Bliskom istoku negdje oko 10.000 godina prije nove ere, da bi se kasnije proširila na Egipat, Kinu i kod nas u Evropu.

Deset najvećih proizvođača 

Bila je simbol plodnosti i bogatstva u mnogim kulturama. U starom Egiptu korištena je kao valuta, a u mnogim mitologijama predstavlja simbol života i ciklusa obnove.

Popis deset najvećih proizvođača pšenice na svijetu predvodi Kina, Evropska unija je drugoplasirana na ovom poretku, dok je na trećem mjestu Indija. Slijede Rusija, SAD, Kanada, Pakistan, Australija, Ukrajina i Turska.

Globalno se godišnje zasije između 215 i 225 miliona hektara pšenice (Foto: K. Rastija)

Prema podacima servisa Statista, njemačke online platforme specijalizirane za prikupljanje i vizualizaciju podataka, u 2023. godini Kina je proizvela 136.590.000 tona, EU 133.650.000 t, a Indija 110.554.000 t.

Globalno se godišnje zasije između 215 i 225 miliona hektara ove važne ratarske kulture, što pšenicu čini najraširenijom poljoprivrednih kultura na svijetu, gledajući površine. Ukupna proizvodnja varira, ali se u prosjeku kreće između 750 i 800 miliona tona godišnje, ovisno o vremenskim uvjetima, tehnološkom napretku i regionalnim varijacijama u prinosima.

Kada bi ovu brojku podijelili s 8 milijardi, koliko otprilike ima stanovnika na planeti, dolazimo do prosječne proizvodnje od oko 94 kilograma godišnje po osobi.

Podaci sugeriraju da se širom globusa u jednoj godini pšenicom zasije površina koja čini oko 52% površine svih EU zemalja zajedno!

FAO navodi kako joj je dobar komercijalni prinos od 6 do 9 tona po hektaru uz 10 do 13 posto vlage.

 Hrvatska je lani proizvela 840.000 tona pšenice (Foto: M.C. Celić)

Međutim, svjetski rekord drži britanski proizvođač Tim Lamyman koji je 2022. godine imao prinos ozime pšenice od 17,96 tona po hektaru! To je ipak rijedak slučaj, jer se ciljalo na rekord koristeći se posebnim agronomskim programom uz primjenu posebnog sistema prihrane usjeva.

Prema izvješću FAO-a, najveći izvoznik pšenice je Rusija koja je u 2023. godini izvezla 48 miliona tona, dok je najveći uvoznik Egipat, koji je iste te godine uvezao 12 miliona tona ove žitarice.

U 2024. godini Federacija BiH je proizvela 80.181 t pšenice, stoji u izvješaju Federalnog zavoda za statistiku BiH (za Republiku Srpsku precizni podaci još nisu objavljeni), prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatske, ova zemlja je proizvela 840.000 tona, dok je Srbija proizvela 2.900.000 t (Izvor: Republički zavod za statistiku Srbije)

Manje je poznato da su se u historiji vodili ratovi radi pšenice. Kao osnovna žitarica bila je ključna za prehranu vojske i od velike važnosti za opstanak stanovništva, ali i privrede u cjelini. 

Tokom Rimskog Carstva, vojne operacije vođene su oko kontrole područja koja su proizvodila pšenicu, posebno u Egiptu, koji je bio važan izvor ove poljoprivredne kulture za antički Rim.

Prilagodljiva kultura s više tisuća sorti 

Uzgoj je raširen gotovo po cijelom svijetu zahvaljujući njenoj sposobnosti prilagođivanja različitim klimatskim i zemljišnim uvjetima.

U globalnoj proizvodnji pšenice ozima čini približno okvirno dvije trećine, dok prestali udio nosi jara, a omjer dakako varira ovisno o regiji uzgoja. Ozima se više uzgaja u područjima s blažim zimama i gdje je moguće zasijati ju u jesen kako bi se iskoristila vlaga iz zimskih padavina (npr. Evropa, Rusija, Ukrajina, SAD). Jara je češća u hladnijim regijama s kratkim vegetacijskim periodima (npr. Kanada, sjeverni dijelovi SAD-a, Kazahstan).

Globalno se u prosjeku proizvede između 750 i 800 miliona tona godišnje (Foto: I. Korman)

Na svijetu postoji više hilhada sorti pšenica, a najvažnije su dvije: Triticum aestivum, koja se naziva obična ili meka, te tvrda Triticum durum. Tvrda se prvenstveno upotrebljava za proizvodnju tjestenine, a meka za hlje, peciva, kolače i sl.

*Naslovna fotografija: Martina Pavlović, Shutterstock/artistdesign.13


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Tjestenina Kruh Kolači FAO Statista


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim tiskanim medijima, a posljednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.