Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proso
  • 26.03.2023. 10:30

Proso: Zbog sušnih perioda, odlična je alternativa pšenici?

Najviše zahtijeva vlage od vlatanja pa do metličenja, a najbolji predusjevi su zrnene i krmne mahunarke i okopavine.

Foto: Depositphoto/@izik_md
  • 151
  • 47
  • 0

Proso je bezglutensko zrnasto-skrobna biljka koja se prvo koristila za ishranu ptica. Njegovo zrno ima višestruku namjenu kako u ljudskoj ishrani (obavezno se nalazi u prodavniciama zdrave ishrane) tako i u industriji piva i alkohola. Neoljušteno zrno služi kao odlična stočna hrana, naročito za ishranu svinja i živine. Proso se, kako kaže stručnjak za ratarstvo Miloš Nikoletić, može gajiti i koristiti i kao zelena stočna hrana i za sijeno.

Proso odlično podnosi sušu, ima kratak period vegetacije i često se uzgaja kao postrni usjev

"Brašno od prosa se dodaje pšeničnom brašnu za spravljanje hljeba i peciva boljeg kvaliteta", kaže savjetodavac i dodaje da mnogi stručnjaci tvrde da je odlična alternativa pšenici naročito zbog sušnih perioda koji se ponavljaju iz godine u godinu.

Dobro podnosi sušu

Najviše mu, kako kaže, odgovara umjerena klima, sije se od aprila do maja, a žanje krajem avgusta. Ima dobro razvijen korijenov sistem - podnosi sušu. Najviše zahtijeva vlage od vlatanja pa do metličenja, a najbolji predusjevi su zrnene i krmne mahunarke i okopavine. Zemljište treba da bude čisto, bez korova i kvalitetno pripremljeno, te sa obradom treba krenuti na vrijeme. Obrada se vrši kao za kukuruz i odličan je kao predusjev pošto ostavlja tlo čisto, bez korova.

"Proso zahtijeva plodna zemljišta i pogoduje mu đubrenje. Za postizanje visokih i stabilnih prinosa treba upotrebiti 80-90 kg/ha azota, 120-150 kg/ha fosfora i 70-90 kg/ha kalijum", kaže ovaj stručnjak za ratarstvo i dodaje da raspored unošenja đubriva treba da bude kao i kod kukuruza.

Sjetva - širokoredna, uskoredna ili u trake

Za sjetvu se, kaže, upotrebljava krupno, kvalitetno sjeme sa najmanje 93 posto klijavosti i 99 posto čistoće. Sjetva se obavlja kada je zemljište zagrijano na 12 do 15 stepeni Celzijusa. Obavlja se širokoredno, uskoredno ili u trake. Količina sjemena za sjetvu zavisi od vrste sjetve i kreće se od osam do 18 kg/ha. Dubina sjetve treba da iznosi dva do tri centimetra.

Proso: Zapostavljena žitarica otporna na klimatske promjene

"Njegova njega obično počinje valjanjem usjeva poslije sjetve da bi nicanje bilo ujednačeno. Na jako zbijenim i vlažnim zemljištima ova mjera se ne preporučuje", kaže Nikoletić i dodaje da je međuredna obrada vrlo važna mjera kod širokoredne sjetve, a obično se primjenjuje dva puta i to prva, plića na dva do četiri centimetra dubine i druga na četiri do pet centimetara.

Kako proso sazrijeva neujednačeno, žetva se obično obavlja dvofazno u vrijeme kada metlice dobiju tamniju boju. Iako nije kultura koja se sije mnogo i često kod nas, može da se kupi deklarisano sjeme, pa samo takvo i treba koristiti za sjetvu.

Alkalno svojstvo

Proso je porijeklom iz Indije i spada među najstarije kulture. Njegov mineralni sastav pozitivno utiče na rad nervnog sistema, a posebno mjesto u ishrani trebalo bi da, zbog svog alkalnog svojstva, zauzime kod ljudi koji boluju od artritisa.

Za razliku od drugih žitarica, za njegovo kuhanje potrebno je tek deset minuta. Može se koristiti kao cjelovito zrno u pripremi supa, variva i svih drugih jela u kojima bi se, na primjer, koristila riža. 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Proizvodnja prosa Miloš Nikoletić Prinos prosa Setva prosa


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva