Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja u EU
  • 18.07.2017. 18:00

Proizvodnja žitarica u EU ponovno ispod prosjeka

Toplinski udari i suša u nekim zemljama, posebice u Španjolskoj, najvjerojatnije će značiti da će EU proizvodnja žitarica drugu godinu zaredom biti ispod prosjeka.

Foto: Pixabay/vargasz
  • 485
  • 32
  • 0

Više od bilo kojeg drugog gospodarskog sektora, poljoprivredna proizvodnja ovisi o vremenu, a ova godina nije iznimka. Prema najnovijim kratkoročnim gospodarskim izgledima Europske unije za poljoprivredna tržišta, toplinski udari i suša u nekim zemljama, posebice u Španjolskoj, najvjerojatnije će značiti da će EU proizvodnja žitarica drugu godinu zaredom biti ispod prosjeka.

Unatoč očekivanom porastu od 3,4 miliona tona u usporedbi s 2016.-2017., ukupna proizvodnja žitarica u 2017.-2018. predviđa se na 298 miliona tona.

Niska razina proizvodnje žitarica imat će štetan utjecaj na izvoz EU i smanjenje razine zaliha, ali dostatna razina globalne proizvodnje žitarica znači da se iak može očekivati da će cijene rasti.
Nasuprot tome, očekuje se da će se oporaviti EU proizvodnja uljarica i proteinskih kultura - do 38 miliona tona, što znači 8% više nego prošle godine.

Razlog je porast zasađenih površina (gotovo 13,7 miliona hektara), kao i veći prinos repice zahvaljujući boljim vremenskim uvjetima.

Foto: Pixabay/vargasz


Izvori

AgPress


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.