Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duhan
  • 29.01.2021. 16:30

Proizvodnja duhana skupa i zahtjevna - u februaru priprema rasada

Od februara do oktobra, proizvođači rade porodično i dodatno plaćaju radnike. Međutim, radnu snagu je sve teže naći, a bez njih, proizvodnja duhana ne može se organizovati.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 70
  • 59
  • 0

Proizvođači duhana posljednjih dana računaju koliko su zaradili u ovoj proizvodnoj godini. Kažu, da je on dobro rodio i zarade će biti, uz podsjećanje da je to uzgoj na duge staze - od kojeg se ne može odustati za godinu ili dvije.

U susjednoj  Srbiji proizvođačima pomaže i država, ali i lokalne samouprave u sredinama u kojima je taj uzgoj i razvijen. 

Posao koji nema ni subotu, ni nedjelju

Porodica Matić iz Golubinaca proizvodnjom duhana bavi se od 2003. godine. Krenuli su sa jednom sušarom i pet jutara ove industrijske biljke, da bi se taj posao godinama razvijao tako da sada imaju pet sušara, a duhan proizvode na 35 jutara. Počeli su kao nadničari na poljima ovog usjeva pa su to iskustvo iskoristili za pokretanje sopstvene proizvodnje koja je izuzetno teška i u kojoj odmora nema.

Matići duhan uzgajaju na 35 jutara

"Mi nemamo ni subotu ni nedjelju. Kada je sezona ne znamo ni za praznik, a o ljetovanju i ne razmišljamo jer tada imamo najviše posla. Možeš da odeš na odmor ako ima ko da te zamijeni. Brat i ja radimo zajedno i teško da jedan od nas može negdje da ode dok je sezona. Mi smo naučili ovaj posao kod našeg komšije, Siniše Kovačevića kod koga smo išli u nadnicu i on nam je mnogo pomogao", kaže Dejan Matić i dodaje da im je pozajmljivao i mehanizaciju na početku i smatraju da nije bilo njega ovu proizvodnju nikada ne bi započinjali pa ni rezultata ne bi bilo.

Naći radnu snagu sve teže

Uzgoj duhana počinje u februaru pripremom rasada i završava se polovinom oktobra. Za to vrijeme angažovana je cijela porodica, a Matići plaćaju 29 KM dnevnicu u tom periodu. Kažu za radnu snagu je sve teže, a proizvodnja ove biljke bez radnika ne može.

"Mi smo aktivni 24 sata dnevno. Uvijek moraš biti budan, posebno kada se suši duhan. Problem je i radna snaga. Sada je sve više fabrika pa se ljudi zapošljavaju, a rijetko ko hoće u nadnicu na njivu. Ja se nekako snalazim za radnike. Naravno i cjelokupna porodica je angažovana u ovoj proizvodnji, a svako zna svoj posao." 

Saradnja sa Japan tobaco

Za proizvodnju duhana svi su složni da je izuzetno skupa i zahtjevna. Inače, njihova lokalna samouprava je prošle godine iz budžeta izdvojila oko 163 hiljade KM na ime pomoći poljoprivredi, tako da je blizu 200 registrovanih gazdinstava dobilo u prosjeku oko 814 KM na ime bespovrtanih sredstava.

Skup i zahtjevan uzgoj

"Najveći i najznačajniji  proizvodači duhana jesu u našoj opštini, postižu izuzetno dobre rezultate i imaju sreću što sarađuju sa kompanijom Japan tobaco", kaže predsjednik opštine.


Tagovi

Proizvodnja duhana Rasad Radna snaga Zahtjevna proizvodnja


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁