Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semialuvijalna tla
  • 17.09.2017. 15:00

Priprema naplavnog tla za sjetvu uljane repice

Koje su posebnosti u pripremi i obradi naplavnog tla za sjetvu uljane repice?

  • 245
  • 10
  • 0

Naplavna ili semialuvijalna tla postoje u riječnim dolinama Save i Une. Mogu se naći na parcelama sa nagibom i to u donjem dijelu nagiba kao posljedica blage erozije ili kao naplavina manjih šumskih potoka i rijeka.

Kod ocjene i odluke o pogodnosti ovih tala za sjetvu uljane repice treba razlučiti nekoliko čimbenika:

  • da li su poplavna ?
  • kolika je dubina (obradivog) antropogenog humusnog sloja tla?
  • kakav je mehanički sastav i tekstura u oraničnom sloju tla?
  • kakav je kemijski sastav u oraničnom sloju tla?
  • kakav je sastav i dubina vlaženja u donjem profilu tla?

Na području riječnih dolina Une i Save gdje nisu provedene mjere obrane od poplave izgradnjom nasipa, semialuvijalna tla najčešće se koriste kao oranična tla za proizvodnju kukuruza tradicionalno u višegodišnjoj monokulturi ili kao višegodišnja prirodna nizinska livada ovisno o potrebi za kukuruzom ili sijenom prirodne livade. U poplavnim područjima ova tla se ne smiju orati u jesen (zimska brazda), zbog poplavne erozije površinskog sloja.

Na naplavnim povišenim parcelama blagog nagiba to su vrlo kvalitetna oranična tla u narodu prozvana "Bjeljulje" ili "Bijela zemlja". Taj naziv su dobila zbog većeg postotka pjeskovitog nanosa iz karbonatne podloge u donjem profilu tla ispiranjem i odlaganjem čak nekoliko puta godišnje. Na okućnicama ukoliko se nalazi semialuvijalno tlo u pravilu se koristi kao vrtno tlo.

Donosimo se nekoliko praktičnih savjeta za obradu i pripremu tla za sjetvu uljane repice.

  1. Poslije prašenja strništa kada vremenski uvjeti dozvole i kada je oranični sloj tla navlažen oborinskom vodom pristupa se oranju na dubinu ovisno o dubini humusnog oraničnog sloja tla i odmah se zatvara brazda tanjuračom u jednom prohodu. Dubina ovog sloja tla varira od 20 cm do čak 40 cm. U pravilu ispod nanosa pijeska obogaćenog humusom nalazi se grublji nanos, šljunak. Ukoliko se ne poštuje ovo pravilo bespotrebno se miješa gornji i donji profil tla te čini nepopravljivu štetu u tlu.
  2. Kako se osnovna obrada i priprema tla za sjetvu uljane repice obavlja u sušnom razdoblju, štetno je prije oranja vršiti podrivanje tla, pogotovo na dreniranim površinama i to neposredno prije oranja. Zbog suše istu bi trebalo zadržati u površinskom profilu zbog daljnje obrade i pripreme tla za sjetvu vrlo sitnog sjemena, kao što je uljana repica.
  3. Ako se mora razbiti taban pluga ili tanjurače neka se to radi na parcelama gdje će se kasnije sijati druge ratarske ozime kulture, čije sjeme klije i niče tijekom vlažnog razdoblja. Od svih hidromorfnih tala semialuvijalna tla, ukoliko se pravilno obrađuju, najmanje su podložna navedenim manama u obradi tla kao što su taban pluga ili taban tanjurače.
  4. Vrlo učinkovita mjera koja sprečava taban pluga na ovim tlima je oranje plugovima sa podvinutim plazom u obliku kljuna ili tzv. američki plaz. Traktor s takvim plugom ore tako da desni kotač ide uz brazdu, a ne u brazdu čime se ovaj neželjeni efekt u potpunosti otklanja. Ovo je važno znati kod kupovine i odabira traktora.
  5. Nakon fine pripreme tla i sjetve uljane repice obavezno je posijanu površinu povaljati kako bi se uspostavio što bolji kontakt između tla i sjemena te ubrzalo klijanje i nicanje usjeva.
  6. Na ovaj način postižemo ujednačen usjev, zadovoljavajućeg sklopa i snažno razvijenog korjenovog sustava u jesen, što je preduvjet dobrog prezimljenja te postizanja visokog prinosa.

Autor i foto: mr.sc. Marijan Matokanović


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer