Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza prinosa
  • 25.04.2023. 18:00

Prinosi usjeva 2023.: Kako izgleda aprilska prognoza?

Kiša je napunila rezerve vlage u većem dijelu Evrope, no sjever Italije i iberijsko poluostrvo su i dalje izloženi djelovanju suše.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 60
  • 4
  • 0

JRC MARS Monitoring usjeva u Evropi predstavio je aprilsku prognozu prinosa usjeva za 2023. godinu u Evropskoj uniji. Suša se nastavila na iberijskom poluostrvu i sjeveru Italije, dok je padavina bilo na ostalim područjima.

Tokom promatranog perioda, od 1. marta do 1. aprila 2023. suša je negativno uticala na ozime i jare usjeve u Španiji i Portugalu. U najvećem dijelu Evrope padavine su natopile zemljište i obnovile rezerve vode, ali su izazvale i kašnjenje sjetve jarih usjeva. Obilne kiše su ometale poljoprivredne radove na sjeveru Evrope i u Turskoj. Kasni sjetva šećerne repe, krompira i/ili jarog ječma na Britanskim ostrvima, sjevernoj Francuskoj i zemljama Beneluksa.

Pale značajne količine kiše 

Uslovi vlažniji od uobičajenih uočeni su u drugim dijelovima zapadne Evrope, većem dijelu Njemačke, Danske, južne Skandinavije, dijelovima regije Alpa, Češke, istočne Austrije, regiona Balkana, zapadne Ukrajine, većeg dijela Bjelorusije, dijelovi evropske Rusije i dijelovi Turske. U mnogim od ovih regiona, padavine koje su prelazile prosječan nivo akumulirale su se tokom 10 i više dana iznad praga od 5 mm.

Povoljni nivoi vlage u zemljištu doveli su do umjereno iznadprosječnog formiranja biomase. U Sloveniji i Hrvatskoj uslovi su bili pretežno povoljni za travnjake, s višim temperaturama od uobičajenih. Na početku promatranog perioda padavine su bile oskudne, ali krajem marta i početkom aprila pale su značajne količine koje su nadomjestile manjak.

Na jugu suša, na sjeveru višak vlage

U Hrvatskoj i Sloveniji dobri uslovi za ozimine 

Posmatrano u globalu ove dvije zemlje su imale povoljne uslove za razvoj ozimih usjeva. Ukupne padavine u Sloveniji su bile iznad prosjeka, a u Hrvatskoj blizu tog iznosa. Vlaga u zemljištu je nadoknađena. Tokom marta su zabilježene više temperature od uobičajenih.

Sjetva jarih kultura, prema ovom izvješću je u toku. Očekuju se prinosi u skladu s višegodišnjim prosjecima.

Očekivani prinosi

Prosječan očekivani prinos za pšenicu u EU je 5,96 t/ha. Najveći prosječni prinosi krušne od 10,2 tone/ha očekuju se u Irskoj, a najniži od 1,88 tona/ha u Portugalu.

Kada je u pitanju jari ječam u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj sjetva je malo kasnila zbog zahlađenja registrovanog početkom aprila, ali trenutno napreduje pod povoljnim vremenskim uslovima, tvrde u izvješću. U Rumuniji i Mađarskoj je sjetva skoro završena, a padavine početkom aprila osigurale su adekvatnu nicanje. Najveći prosječni prinosi od 7,71 t/ha očekuju se u Irskoj, a najmanji 2,56 t/ha u Španiji. Prosječan očekivani prinos za EU je 4,04 t/ha.

Najveći za ozimi ječam od 9,31 t/ha očekuju se u Irskoj, a najmanji 1,75 t/ha na Kipru. Prosječan za EU je 5,93 t/ha. Za Švedsku se očekuje najveći prosječni prinosi raži od 6,27 t/ha, a najmanji od 1,02 t/ha u Portugalu dok za EU iznosi 4,30 t/ha.

Prognoza za Hrvatsku za krušnu pšenicu je 6,01 t/ha, ozimi ječam 5,28 t/ha, a uljanu repicu 2,83 t/ha.


Tagovi

JRC MARS Prognoza prinosa Monitoring usjeva Očekivani prinos Prinos pšenice Prinos ječma EU prosjek Suša Višak vlage


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.