Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup duvana
  • 18.09.2016. 08:00

Prinosi odlični, otkupljeno 170 tona duvana

Preduzeće Duvan a.d. Bijeljina u planu za ovu godinu ima otkup oko 380 tona duvana.

Foto: Pixabay/beeki
  • 162
  • 7
  • 0

Oko 170 tona duvana ili nešto više od 40% planiranih količina za ovu godinu otkupilo je dosad od kooperanata preduzeće Duvan a.d. Bijeljina. Proizvođači su do sada obrali i osušili oko 50% ovogodišnjeg roda.

Ovogodišnji plan, kako je za faktor rekao rukovodilac proizvodnje u Duvanu Čedo Gotovčević je da se otkupi oko 380 tona duvana. Preduzeće Duvan, naime, ima i vlastitu proizvodnju na 21 hektar, a dosad otkupljeni duvan odvezli su na obesprašivanje u Gradačac. Kvalitetom i prinosom su zadovoljni, a u tijeku su pripreme za obradu duvana.

Jedna od najboljih godina po prinosima

"Semberija se ne može pohvaliti značajnijim prosječnim prinosom duhana i on iznosi oko 1.300 kilograma po hektaru, ali je izuzetno važno da prinosi budu usklađeni sa kvalitetom", rekao im je .

Preduzeće Duvan a.d. sirovinu preuzima od 79 kooperanata u Semberiji, a očekivanja su da će sve zasađene površine biti i obrane.

"Ovo je jedna od najboljih godina po prinosima, ne samo za duvan, već i za pšenicu i povrće, a vjerujemo da će tako biti i sa kukuruzom. Duvan je imao dobar raspored padavina i dovoljno sunčanih dana, što je izuzetno važno za njegov kvalitet", kaže im Gotovčević.

Za očekivati je da će proizvođači ostvariti dobar prihod iako je prosječna otkupna cijena za duvan treće klase nepromijenjena i iznosi tri marke po kilogramu suhog lista. Predviđen je bonus od 30 feninga za proizvođače koji ispune normu, odnosno ostvare prinos od 1.200 kilograma po hektaru.

Foto: Pixabay/beeki


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegove morfološke karakteristike. Slabiji duhan sadrži manje od 1% nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Tagovi

Duvan Otkup Semberija Bijeljina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...