Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 19.09.2015. 14:15

Prinosi kukuruza smanjeni i do četiri puta

U Republici Srpskoj počela berba kukuruza, očekuju se prinosi četiri puta manji nego prošle godine.

Foto: depositphotos.com
  • 86
  • 4
  • 0

Ratari u Republici Srpskoj ovih su dana krenuli sa berbom kukuruza, međutim, razloga za zadovoljstvo nema. Suša je ostavila trag na usjevima i procjenjuje se da će prinosi biti i do četiri puta manji nego prošle godine. U Republici Srpskoj ove je godine kukuruzom zasijano 141.838 hektara.

Zbog smanjenih prinosa, očekivan porast cijene

No, kako je suša pogodila cijelu regiju, sa smanjenjem prinosa kukuruza susreću se i druge zemlje u okruženju, što će, očekuje se, utjecati i na cijenu kukuruza, a kao posljedica moglo bi doći i do smanjivanja stočnog fonda. Kako je za Glas Srpske naveo Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS, cijena kukuruza već je skočila na 400 KM po toni.

Smanjena i kvaliteta zrna

Kako su kukuruz najviše sijali stočari za vlastite potrebe, za silažu i ishranu stoke, ovo će zasigurno utjecati na stanje u stočarstvu u narednoj godini. Problem još dodatno produbljuje činjenica da je pozicija stočara i mljekara već oslabljena problemom sa izvozom mlijeka, koji je aktualan već neko vrijeme, a koji je mnoge doveo na rub egzistencije. Tako oslabljeni, teško će se nositi sa problemima koje donosi smanjenje prinosa kukuruza ove godine.

Strahuje se od smanjenja stočnog fonda

No, osim smanjenja prinosa, suša je utjecala i na kvalitetu kukuruza, odnosno na smanjenje nutritivne vrijednosti, što opet stočare dovodi u problem, jer s jedne strane, porast cijene u ovakvim je uvjetima očekivan, ali s druge strane, tu cijenu neće pratiti zadovoljavajuća kvaliteta. Upravo zbog toga mnogi strahuju da bi moglo doći do smanjivanja stočnog fonda, što će opet utjecati na cijene mesa na tržištu.

Ipak, prije završetka berbe teško je procijeniti kao će se situacija na tržištu odvijati i kolike će posljedice zapravo na poljoprivredni sektor ostaviti ovako dugotrajna suša, no već sada je jasno da će ova proizvodna godina mnoge poljoprivredne proizvođače, od ratara i stočara, pa do voćara i povrtara, suočiti sa velikim problemima.

Foto: depositphotos.com;jovanjaric


Tagovi

Republika Srpska Prinosi kukuruza Silaža Ishrana stoke Stočari Ratari Cena kukuruza Vladimir Usorac Berba kukuruza Stočni fond Kvaliteta zrna