Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kukuruza
  • 02.04.2023. 16:30
  • Baranda

Primjena herbicida nakon sjetve kukuruza: Kako?

Za suzbijanje korova u kukuruzu postoji širok spektar herbicida, ali je od velikog značaja znati koja korovska vrsta predstavlja problem i kako je suzbiti.

Foto: Branislav Cukić
  • 1.195
  • 86
  • 0

Za postizanje visokih prinosa kukuruza neophodno je pored svih agrotehničkih mjera blagovremeno obaviti i suzbijanje nepoželjnih biljnih vrsta, tačnije korova. Svake godine se kod proizvođača javlja ista dilema u kojoj fazi razvoja biljke i koji preparat primijeniti. Da li je to momenat poslije sjetve, a prije nicanja gajene biljke ili ipak treba sačekati da korovi niknu?

Diplomirani inženjer zaštite bilja Zoran Panajotović ističe da za suzbijanje korova u kukuruzu postoji širok spektar herbicida, ali je od velikog značaja znati koja korovska vrsta predstavlja problem i kako je suzbiti. 

"Gaji se kao širokoredni usjev čiji međuredni prostor naseljavaju mnoge uskolisne i širokolisne štetne vrste, naročito u početnim fazama njegovog razvoja. Tada treba odreagovati i spriječiti rast korova, a to se može postići isključivo primjenom zemljišnih herbicida koji se koriste poslije sjetve, a prije nicanja kukuruza i za čije djelovanje je potrebna određena količina vlage u zemljištu", kaže ovaj stručnjak.

Rast korova se može spriječiti isključivo zemljišnim herbicidima

"Prednosti primjene zemljišnih herbicida podrazumijevaju sprječavanje nicanja uskolisnih i širokolisnih korova iz sjemena, jednostavni su za primjenu, ne zavise od razvoja kukuruza i korovskih vrsta, nema fitotoksičnosti i dovoljan je samo jedan prohod prskalicom", ističe Panajotović i dodaje da ovi preparati neće djelovati ukoliko je proljeće suho, bez padavina, upravo zbog toga što je za njihovo djelovanje potrebna vlaga. U tom slučaju primjenjuju se herbicidi koji se usvajaju preko korijena, ali i preko lista i to nakon nicanja i ratarske biljke i korova.

Sa tretmanom se ne smije čekati

Prema riječima našeg sagovornika nakon nicanja kukuruza i korova za suzbijanje štetnih biljaka mogu da se koriste različiti preparati koji odgovaraju određenoj fenofazi gajene kulture, ali i drugih nepoželjnih vrsta. Međutim, ukoliko nastupi period bez padavina, nicanje korova je razvučeno, a sa tretmanom se ne smije čekati, jer herbicidi imaju ograničenja do koje fenofaze se mogu primijeniti. 

U tom slučaju, ako čekamo da svi korovi izniknu, desit će se da nam neke korovske vrste od njih prerastu, pa je suzbijanje otežano. Ni kišni period također nije poželjan, jer se zaštita usjeva može zakomplikovati. Razvoj generativnih organa kod kukuruza je moment kada završavamo sa primjenom herbicida, u suprotnom može doći do smanjenja prinosa.

Važan je plodored 

Inženjer ratarstva Branislav Cukić iz Barande - banatske opštine Opovo u Srbiji, kaže da na svom gazdinstvu uzgaja kukuruz na površini od 50 hektara kao i da je u proizvodnji ovog prosolikog žita izuzetno važan plodored, baš zbog nepoželjnih biljaka koje gajenoj biljci oduzimaju hranu i vodu, utičući tako na rast i razvoj, ali i na prinos. 

"Monokultura nikako nije poželjna upravo zbog korova. Do sada nisam imao problema ni sa jednom korovskom vrstom zbog pravovremene primjene herbicida i to u fazi trećeg lista. Tretman se obavlja preparatom koji sadrži dvije aktivne materije, izoksaflutol i tienkarbazon-metil koji djeluju tako što ih korovi usvajaju korijenom i listom i tada dolazi do njihovog postepenog  uvenuća i na kraju odumiranja", kaže inženjer ratarstva.

Razvojem generativnih organa prestaje primjena herbicida

"Ovaj preparat sadrži i protektant koji sprječava pojavu fitotoksičnosti kod kukuruza. Uništava čak oko osamdeset pet korovskih vrsta, između ostalih, divlji sirak, ambroziju, štir i mnoge druge, ali i zaustavlja porast višegodišnjih korova poput palamide i poponca. Ima produženo dejstvo čak do dva mjeseca i odlično djeluje kada se javljaju padavine na svakih 10 dana", kaže Cukić i dodaje da je drugi preparat koji primjenjuje u fazi tri lista na bazi florasulama i 2,4-D-2-etilheksilestra i primjenjuje ga najviše zbog pojave samoniklog suncokreta


Tagovi

Prinos kukuruza Preparati Zoran Panajotović Suzbijanje korova Branislav Cukić Primjena herbicida Sjetva kukuruza


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić