Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monitoring usjeva
  • 23.02.2022. 15:00

Prijeti li suša evropskim ozimim usjevima?

Simulacioni modeli stanja usjeva pokazuju da nema opasnosti od mraza. Koje regije pate od deficita padavina?

Foto: Depositphotos/darekb22
  • 42
  • 4
  • 1

Evropski monitoring za usjeve JRC MARS je objavio novi bilten o stanju usjeva žitarica i travnjačkih površina. Saznajemo da je stanje u većem dijelu kontinenta dobro, posebno kada su u pitanju sjeverna i istočna područja. Deficit kiše izražen je u centralnim i zapadnim dijelovima.

No, njezin dugotrajni nedostatak je u mediteranskim regijama doveo do suše. Prema predviđanju, ovakve vremenske prilike će se nastaviti što će neminovno dovesti do negativnog efekta na usjeve i prinose.

Deficit padavina na jugu

Najviše su pogođeni Španija i Portugal, a zatim jugoistočna Francuska i sjeverozapadna Italija. Navedeno je da je sadržaj vode u zemljištu ondje ispod sezonskog prosjeka, a rezervoari koji se koriste za navodnjavanje su znatno ispod kapaciteta. Neophodne su iznadprosječne padavine kako bi se izbjegao povećan rizik od negativnih uticaja na uslove rasta usjeva kasnije u sezoni. 

U mnogim zemljama nedostaje kiše (Izvor: Evropska komsija)

Temperature iznad prosjeka su zabilježene na području Njemačke, u dijelovima Poljske, Danskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu što bi moglo pogodovati opstanku insekata te štetočina i dovesti do povećanog pritiska kasnije u sezoni, saopštio je MARS.

Pepelnica na žitaricama - pogoduje joj toplo i vlažno proljeće

Vremenska prognoza je za period do 24. februara najavila padavine u istočnoj Evropi i istočnom Mediteranu. No, sušni period će se nastaviti u Španiji i Portugalu. Sezonska vremenska prognoza za naredna tri mjeseca (mart, april i maj) ukazuje da će biti vrlo do ekstremno toplije nego inače u većem dijelu kontinenta, a vjerojatnost suše je velika u regijama Portugala, Španije, Francuskoj i Italiji.

Nema opasnosti od mraza

Do sada nije došlo do opasnosti od nastanka štete zbog pojave mraza. Pad temperatura na istoku tokom posljednje dekade januara trajao je nekoliko dana, pri čemu su dnevne minimalne lokalno dostizale -16°C. Očekuje da je oko Crnog mora nastala samo zanemariva šteta.

Ovi podaci su bazirani na simulacijama modela usjeva baziranim na vremenskim podacima do 10. februara 2022. godine, a u poređenju sa situacijom objavljenom u izdanju biltena iz januara 2022. (do 15. januara 2022.), prilagođavanje na niske temperaturne vrijednosti se donekle poboljšalo u srednjoj i južnoj Evropi, posebno u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj.

Za sada nema opasnosti od smrzavanja 

Trenutna vremenska prognoza (18-24. februara) pokazuje iznadprosječne temperature širom Evrope, bez kritično niskih. Stoga, trenutno nema zabrinutosti za štete od mraza.

Suša u sjevernoj Africi

U februarskom izdanju biltena o stanju usjeva u sjevernoj Africi naglašen je problem suše u zemljama Magreba. Poljoprivredni proizvođači se suočavaju s najvećom sušom u posljednjih nekoliko decenija koja će primorati vladu da poveća uvoz žitarica i subvencije.

Centralna Turska i zapadna Rusija imaju višak padavina što za sada ima pozitivan učinak.


Tagovi

Bilten Ozimi usjevi JRC MARS Evropa Mediteran Usjevi Suša Magreb


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.