Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva uljane repice
  • 19.09.2017. 15:00

Prevlažna zemlja? Kako ju obraditi prije sjetve uljane repice?

Oranje je kvalitetno kada se brazda mrvi. Kada puca i lomi se u komade, to je loše oranje sa velikim otporima u tlu te otežanom daljnjom pripremom za sjetvu.

  • 312
  • 15
  • 0

Kraj ljeta je pravo vrijeme za obradu i pripremu tla za sjetvu uljane repice. Preduvjet je kvalitetno obavljeno prašenje strništa iza žetve ozimih žitarica. U strukturi sjetve na OPG-ima preporuča se da uljana repica bude zastupljena u odnosu na ostale ratarske kulture najmanje 20 do 30 %.

Temeljne postavke obrade tla, odnosno, zahvata u oraničnom sloju tla jesu:

  • antropogeni utjecaj i stvaranje antropogenog sloja mehaničkim zahvatom u pedosferi na dubini 25 -30 cm,
  • stvaranje povoljnih vodozračnih odnosa u tlu,
  • uništavanje biljnog pokrova (samonikle korovske flore na strništu),
  • stvaranje uvjeta za unošenje mineralnih ili organskih gnojiva u tlo,
  • popravljanje fiziološkog, kemijskog i biološkog kompleksa tla.

Osnovna obrada tla najčešće se provodi na teškim hidromorfnim tlima (hidromorfna tla - nastaju uslijed prekomjernog vlaženja oborinskom vodom ili stranim vodama različitog podrijetla - kapilarne, poplavne, visoke podzemne vode, cijedne vode) oranjem na dubinu 25-30 cm. Dubina oranja zavisi od: dubine oraničnog (humusnog sloja ) tla, od stanja podzemnih voda, teksture tla, nagiba terena i zahtjeva kulture, u ovom slučaju uljane repice.

Preporuča se poslije svake kiše dodatno tanjuranje strništa kao pripremu za osnovnu obradu tla, tj, oranje. Ovim načinom prekida se kapilaritet tla i njegovo isušivanje te se postiže tvz. efekt "otpuštanja tla".

Ovakvim pristupom postiže se nekoliko povoljnih fizikalnih efekata u tlu:

  • povećanje volumena i mikropora u površinskom sloju tla,
  • manji otpor tla pri oranju,
  • regulaciju vodozračnih odnosa u površinskom sloju tla,
  • povećanje mikrobiološke aktivnosti, što povoljno utječe na početnu mineralizaciju organske tvari (žetvenih ostataka ),
  • provociranje nicanja korova.

Preporuča se poslije svake kiše dodatno tanjuranje strništa kao pripremu za osnovnu obradu tla, tj, oranje.

Vizualnim pregledom proizvodne površine stječe se dojam da je tlo i unatoč male količine oborina koja je pala, napilo se poput spužve i opustilo se, te je kao takvo u određenom momentu povoljno za oranje. Navedeno se lako možemo provjeriti aršovom, zakopavši je u tlo na dubinu 25 do 30 cm ili povlačenjem probne brazde.

Nakon oranja zatvoriti brazdu

Na tlima na kojima se nije postupilo na ovaj način tlo je i dalje zapečeno s vidljivim pukotinama u površinskom sloju. Tlo je nepogodno za oranje zbog velikih mehaničkih otpora.

Oranje je kvalitetno kada se brazda mrvi. Kada puca i lomi se u komade, to je loše oranje sa velikim otporima u tlu te otežanom daljnjom pripremom za sjetvu.

Čim je izvršeno oranje brazda mora biti odmah zatvorena s jednim ili dva prohoda tanjuračom uz unošenje mineralnog gnojiva, kako bi se spriječilo isušivanje tla. Zatvaranje preorane brazde izvršiti ćemo kod hidromorfnih tala, onda kad je moguće postići efekt mrvljenja i rasipanja granulata, sve do praškaste strukture. Ako je tlo prevlažno, nevalja, plastično je. Busenje se oblikuje u oblutke različite granulacije. Ako je presuho oblutci se vrte i "šrotaju". Niti u jednom slučaju nemamo praškaste komponente koja je itekako potrebna u sjetvenom sloju tla, pogotovo kod biljaka sitnog sjemena, kao što je uljana repica.

Oranje je kvalitetno kada se brazda mrvi.

U našim proizvodnim uvjetima optimalni rokovi za sjetvu uljane repice su od zadnje dekade augusta pa pa sve do zadnje dekade septembra. Zbog suše u augustu često izostaju navedeni radovi pa se kasnije priprema tlo i sije uljana repica što može prouzročiti dosta negativnih posljedica.

Obavezno je i valjanje

Kod ovakvog pristupa obradi hidromorfnih tala za sjetvu uljane repice, preostaje nakon kiše plitko brananje, sjetva te obavezno valjanje. Valjanjem se postiže bolji kontakt sjemena s tlom te brže i ujednačeno nicanje usjeva.

Od fenofaze klijanja i nicanja pa sve do završetka formiranja rozete biljci uljane repice potreban je kvalitetan supstrat za brzi razvoj i rast korjenove mase. Ovakvim načinom obrade i pripreme tla to se postiže. Biljke uljane repice snažnog korijena i zadovoljavajućeg sklopa usjeva, garancija su kvalitetnog i brzog razvoja u proljeće te postizanja očekivanog visokog uroda.

Autor i foto: Marijan Matokanović, dipl. ing. agr


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !