Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • podsticaji
  • 06.07.2021. 13:15

Premije za pšenicu dva feninga po kilogramu, ko još dobija potpore?

Novčana sredstva obezbjeđena su i za sufinansiranje analize zemljišta, sertifikovanje poljoprivredne proizvodnje, kao i nabavku osnovnog stada i plastenika, ali i poboljšanje kvaliteta obradivog zemljišta. 

Foto: Gordana Nastić
  • 135
  • 9
  • 0

Kada je riječ o premiji za prodatu pšenicu ove godine, predviđeno je da ona iznosi dva feninga za jedan kilogram, tačnije po korisniku maksimalno do 1.200 KM, navodi se u zvaničnom saopštenju Grada Bijeljine.

"Prethodnih sezona nije bilo podsticaja za pšenicu, a od 2021. planirano je da to bude redovna godišnja mjera, za razliku od dosadašnje prakse", naglašavaju iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu.

Ovogodišnjim Pravilnikom o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji predviđeno je da se u ovom gradu subvencije mogu ostvariti za podršku organizovanom otkupu povrća, voća i roda duvana za prošlu godinu, organizovan otkup pšenice roda iz aktuelne sezone, potpore za stočarstvo, podizanje novih zasada voća, kao i u plasteničkoj proizvodnji i navodnjavanju, odnosno izgradnji infrastrukture.

Novčana sredstva obezbjeđena su i u slučaju da dođe do vanrednih i nepredviđenih situacija, zatim kao pomoć udruženjima, za trošove kamata, ali i razne edukacije poljoprivrednih proizvođača. Pored navedenog, potporama će biti obuhvaćeno i sufinansiranje analize zemljišta, sertifikovanje poljoprivredne proizvodnje, kao i nabavka osnovnog stada i plastenika, ali i poboljšanje kvaliteta obradivog zemljišta. 

Podsticaji za pčelare i proizvođače nazimica

Jedna od novina je da će pčelari na osnovu navedenog Pravilnika dobiti potpore preko svojih udruženja, odnosno, po proizvođaču to iznosi 80 KM, do 30 pčelinjih društava, a ukoliko je njihov broj preko 30 onda će po korisniku biti isplaćeno 120 KM. 

Takođe, u odnosu na one ranije donešene, nova je i potpora u proizvodnji kvalitetno priplodnih suprasnih nazimica, a sredstva mogu očekivati uzgajivači koji u 2021. godini uzgoje najmanje pet nazimica. 

Podsticaj će iznositi 100 KM po nazimici, a maksimalno 1.000 KM po korisniku.

Prava na subvencije Agrarnog fonda grada Bijeljina imaju pravna lica (za pojedine vrste podsticaja navedene u određenom članu), kao i ona fizička koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom na teritoriji ovog grada.

Paket mjera: Preko pet miliona KM pomoći za farmere u BiH, naročito voćare i stočare

Podsjetimo, sredinom prošlog mjeseca ministarstvo poljoprivrede, zajedno sa Vladom Republike Srpske pripremilo je paket pomoći farmerima, čija je vrijednost više od pet miliona KM, a namijenjen je prije svega uzgajivačima stoke i voćarima kako bi lakše prevazišli brojne izazove sa kojima se suočavaju. 

Svi dosadašnji vidovi potpora ipak su bili od koristi, smatraju farmeri jer su im omogućili nastavak proizvodnje i opstanak na tržištu. Međutim, iz dosadašnjeg iskustva, to je sve dalo samo kratkoročne rezultate.


Tagovi

Podsticajna sredstva Premije za pšenicu Pravilnik o podsticajima Otkup povrća Pčelari Proizvođači nazimica Nabavka stada Nabavka plastenika


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.