Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 25.05.2019. 16:00

Predviđalo se da će Rusija do kraja 2018. ostati bez pšenice

Sjetva proljetnih žitarica u Ukrajini je manja za pet odsto, dok izvoz ruske pšenice opada već nekoliko mjeseci. Neki su rekli da će vlada preduzeti korake za ograničavanje izvoza kada isporuke dostignu 25 miliona tona.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 278
  • 17
  • 0

Sjetva proljetnih žitarica i mahunarki u Ukrajini zaostaje za pet odsto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, vremenski uslovi posljednih dana u Ukrajini omogućili su poljoprivrednicima da ubrzaju sjetvu.

Ministarstvo je smanjilo predviđenu površinu za rane proljetne žitarice za 0,7 odsto. Sjetva kukuruza zaostaje za četiri odsto u odnosu na prošlu godinu. Sjetva suncokreta je za 8,6 odsto manja nego prošle godine, a soje za 30 odsto.

Ukrajina uvezla sjeme suncokreta u vrijednosti od 189,4 miliona dolara 

Prema podacima Državne fiskalne službe, Ukrajina je ove godine uvezla sjeme suncokreta u vrijednosti od 189,4 miliona američkih dolara. Ovo se odnosi na sjeme suncokreta za sadnju, prenosi UkrAgroConsult.

Godinu dana prije uvezeno je 29,9 KM sjemena suncokreta, u vrijednosti od 258,3 miliona dolara. 

U Ukrajini je u martu 2019. godine proizvedeno 0,15 kilotona ulja uljane repice u odnosu na 0,21 kT u prethodnom mjesecu i 0,23 kT u martu 2018. Zbog aktivnog usitnjavanja uljane repice početkom ove godine, ukupna proizvodnja ulja u martu i dalje je ostala na visokom nivou od 125,3 kT, ili 54,1% u odnosu na prošlu godinu.

U martu novi rekrod izvoza suncokretove sačme 

U martu mjesecu je izvoz suncokretove sačme iz Ukrajine iznosio 454 KM. To je za 12,6% manje u odnosu na prethodni mesec, ali za skoro 27% u odnosu na mart 2017/18. Ukupno, izvoz tokom septembra i marta ove godine je postavio novi rekord od 2925,2 KM, prenosi UkrAgroConsult.

Uprkos padu kupovine od 17%, EU ostaje glavni uvoznik ukrajinske suncokretove sačme ove sezone sa učešćem u izvozu od 44%.

Kina, koja je prvi put uvezla ukrajinsku sačmu u decembru 2018. godine, već je kupila 634,3 KM i time postala drugi najveći uvoznik. Bjelorusija je smanjila uvoz za skoro 19%, dok su Turska i Maroko obnovili kupovinu na prošlogodišnjim nivoima i povratili svoje pozicije na rang listi uvoznika.

Rusija ne ostaje bez pšenice 

Izvoz ruske pšenice opada već nekoliko mjeseci. Predviđalo se čak da će Rusija do kraja 2018. godine ostati bez pšenice. Neki su rekli da će vlada preduzeti korake za ograničavanje izvoza kada isporuke dostignu 25 miliona tona.

Američko ministarstvo poljoprivrede predviđa 37 miliona tona ruskog izvoza pšenice u ovoj godini. To bi bio drugi najveći izvozni program koji je zabilježen pored prethodne godine od 41,4 miliona tona. 

UkrAgroConsult izvještava da su ruske zalihe pšenice bile 1.9 miliona tona od 1. aprila, što je za trećinu manje nego u istom periodu prošle godine. Ali izgleda da će biti dosta pšenice da bi se napunile zalihe na osnovu ranih predviđanja usjeva 2019. godine. Ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev predviđa žetvu od 75 do 78 miliona tona. 

Proizvodnja uljane repice u Rumunjskoj ispod petogodišnjeg prosjeka 

Uprkos proširenoj površini za žetvu 2018. godine, nepovoljni vremenski uslovi spriječili su rumunjske poljoprivrednike da povećaju proizvodnju uljane repice. Sada se procjenjuje da je prinos na godišnjem nivou smanjen za deset odsto na 1.512 KM.

Pad proizvodnje je uticao na izvoznu aktivnost zemlje. Sadašnji tempo izvoza repice je sporiji nego u prethodne dvije sezone. Prema zvaničnim podacima, isporuke od jula prošle godine do januara ove, bile su za 20% manje u odnosu na rekordni nivo u istom periodu prošle sezone. Kako je ranije istakao UkrAgroConsult, izvoz uljane repice iz Rumunije može zatvoriti ovu sezonu na najnižem nivou. 

Najvjerojatnije, rumunjski izvoz repice će pokazati još jedan pad u sezoni pred nama, jer je njegova površina smanjena za 30% u korist žitarica nakon neuspjeha u 2018. godini. Pored toga, nepovoljno vrijeme u vrijeme sjetve i deficit vlage u zemlji ovog proljeća sugeriše da je malo veojatno da će značajan porast prosječnog prinosa biti.

Prema procjenama UkrAgroConsulta, proizvodnja uljane repice u Rumunjskoj može pasti za 23% u odnosu na godinu dana. To bi bilo ispod petogodišnjeg prosjeka.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Izvoz žitarica Izvoz mahunarki Izvoz kukuruza Izvoz ječma Sjetva žitarica Sjetva kukuruza Proizvodnja uljane repice


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.