Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 12.01.2015. 16:00

Predviđa se povećanje troškova proljetne sjetve

Poljoprivrednici Semberije procjenjuju da bi troškovi proljetne sjetve mogli porasti i za 50% u odnosu na prošlogodišnje, a razlog tome su prošlogodišnje poplave. Očekuje se financijska pomoć lokalnih i republičkih vlasti.

Foto: depositphotos.net
  • 263
  • 20
  • 0

Bliži se početak proljetne sjetve i poljoprivrednici već računaju što će sijati i kako će to isfinancirati. Oni s područja Semberije u BiH upozoravaju da bi troškovi ovogodišnje proljetne sjetve mogli biti veći u odnosu na prošlogodišnje za čak 50%. Razlog tome je zemljište uništeno prošlogodišnjim poplavama, čija će obrada podići troškove sjetve.

Potrebna financijska potpora proljetne sjetve

Poljoprivrednici očekuju potporu lokalnih ali i republičkih vlasti, no s obzirom na ograničene proračune, posebice lokalnih uprava, teško je procjeniti koliko je realno očekivati takvu pomoć u nekom značajnijem iznosu. Većina općina nema mogućnosti povećanja potpora poljoprivrednicima pa će one ostati na prošlogodišnjoj razini.

U Odjeljenju za privredu i poljoprivredu općine Bijeljina, za 2015. godinu planirano je 1,1 milijun KM za poljoprivredu i to za stočarstvo, voćarstvo i povrtlarstvo. Kako je ta svota za prošlu godinu iznosila 1,2 milijuna KM, logično je da su u Asocijaciji poljoprivrednih udruženja Semberije nezadovoljni ovogodišnjom raspodjelom sredstava za poljoprivredu.

Poljoprivrednici koji su u prošlogodišnjim poplavama pretrpjeli velike štete, u proljetnoj sjetvi vide neke nove mogućnosti i nove prilike. No, za to im je potrebna pomoć države i lokalnih vlasti, prvenstveno u financijskom smislu jer uz gubitke koje su pretrpjeli, sami nisu u mogućnosti do kraja isfinancirati povećane troškove proljetne sjetve.

Foto: depositphotos.net;fotokostic


Tagovi

Proljetna sjetva Semberija Troškovi sjetve Povećanje potpora Bijeljina Asocijacija poljoprivrednih udruženja Semberije Financiranje troškova sjetve Poljoprivredni proizvođači Poplavom uništeno zemljište Ograničeni proračuni