Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja žitarica
  • 17.11.2015. 11:00

Predviđa se pad svjetske proizvodnje žitarica

Nakon pada proizvodnje ove sezone očekuje se rušenje rekorda u urodima žitarica. Ipak, veća potražnja za mesom i industrijska uporaba žitarica promijenit će trendove, a tržište sve više seli na istok.

  • 51
  • 18
  • 0

Predviđa se da će svjetska proizvodnja žitarica, nakon dostizanja vrhunca u sezoni 2014/15. pasti. Nakon pada, predviđa se ponovni rast koji će do sezone 2017/18. premašiti 2 milijarde tona godišnje i srušiti prijašnji rekord. Količine kojima se trguje na svjetskom tržištu sada će se uvelike proširiti na azijsko tržište.

Iako se predviđa rast proizvodnje u Rusiji, Ukrajini i južnoj Americi, evidentno je i globalno povećanje potražnje za hranom i stočnom hranom. Nakon velike ekspanzije posljednjih godina, proizvodnja svjetskih uljarica, soje i uljane repice past će u 2015./16. zbog enormne proizvodnje soje u Brazilu i SAD-u.

Povećanje isporuke na azijska tržišta

Potaknuta povećanom potražnjom za stočnom hranom, posebice u Aziji, globaloj potrošnji se predviđa rast. Količine kojima svijet trguje će se povećati na azijskim tržištima.

Potrošnja sveukupnih svjetskih žitarica, pšenice, rast će nakon mirnog perioda otprilike 1% godišnje. Potrošnja hrane po stanovniku pokazuje malu ukupnu promjenu, ali porast stanovništva održava trend rasta ukupne potrošnje.

Potražnja za mesom i industrijska uporaba žitarica

Pretpostavlja se da će potražnja za mesom i stočnim proizvodima rasti usporedno brže, kako se potrošači u nekim zemljama u razvoju počinju hraniti različitom hranom koja se više ne bazira na žitaricama. Potrebe se stoga šire snažno u odnosu na druge namjene, što čini gotovo polovicu ukupnog porasta. Industrijskoj uporabi žitarica predviđa se povećanje, ali prilično skromnim tempom kako sazrijeva sektor proizvodnje etanola iz žitarica.


Tagovi

Stočna hrana Rusija Etanol Proizvodnja žitarica Pad proizvodnje Ukrajina Južna Amerika


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."