Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva pšenice
  • 06.10.2021. 14:00

Pravilna priprema žitne sijačice za siguran urod

Sjetva je jedina operacija koja se ne može ponoviti i ukoliko se pogrešno odradi, može doći do velikih nepotrebnih troškova.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 469
  • 26
  • 0

Uskoro se približavaju optimalni rokovi za sjetvu pšenice. Zato je važno adekvatno i na vrijeme pripremiti priključne mašine koje imaju glavnu ulogu u najvažnijem poslu godine. Žitne sijačice su mašine koje se koriste za sjetvu strnina, kao što su pšenica, raž, ječam, zatim nekih leguminoza poput djeteline, lucerke, soje, kao i određenih vrsta trava, konoplje i drugih kultura koje se siju u uske redove. Ipak, bez obzira o kojem usjevu je riječ, važe određeni postulati za njihovu adekvatnu pripremu.

Veoma je važno da se pregledaju sve kutije, kako se ne bi dogodilo da ostanu kamenčići ili neke druge nepoželjne materije.

"Preporuka je da se sijačice operu, provjere ležajevi i mast, koju treba zamijeniti u svim elementima gdje se nalazi. Provjeru bi trebalo uraditi nakon svakog radnog dana, bez obzira da li poljoprivrednik i sutra nastavlja sa sjetvom iste kulture. Mora se uzeti u obzir da je zemlja 'živa stvar' i da se shodno tome mogu dogoditi nepredviđene stvari, poput kamenčića, zaglavljivanja", objašnjava Vukašin Milinković, iz firme "MBV doo" i dodaje da ovo jedino ne može da se desi ljudima koji koriste kontrolu sjetve jer će ona da prijavi ukoliko negdje dođe do zagušenja ili sjeme ne izlazi kako treba.

Poduzeti maksimalne mjere predostrožnosti

Da bi se predstojeća agrotehnička operacija optimalno odradila, obavezno je ispuniti nekoliko tehnoloških zahtjeva. U samom procesu ne smije se oštetiti sjeme, a mašina mora u što većem procentu težiti ka tome da izdvoji po jedno zrno. Ono izdvojeno treba sa što manje visine uložiti u brazdicu, koju otvara raonik sjetvene sekcije. Dubinu brazdice podesiti jer se tako određuje dubina sjetve. Položeno sjeme zagrnuti i pritisnuti, a njegov broj u redu mora biti u funkciji pređenog puta. Konstrukcija sijačice da bude što jednostavnija radi lakšeg prilagođavanja uslovima rada i lakšeg posluživanja u toku rada.

Preporuka je da se mašine operu, provjere ležajevi i mast

Adekvatna priprema utiče na to da li će poljoprivrednici najvažniji posao u godini obaviti na vrijeme.

"Jedina funkcija traktora je da vuče priključne mašine i zato su one prioritet, treba im posvetiti posebnu pažnju. Iz tog razloga preporučujemo da se redovno održavaju, peru, očiste i podmažu. Treba poduzeti maksimalne mjere predostrožnosti jer ako priključna mašina ne radi, a sezona je u toku onda dolazi do velikih gubitaka“, objašnjava naš sagovornik.

Rezervoar za sjeme

Svaka sijačica, bez obzira na specifičnu primjenu, ima neke zajedničke organe. Posudu za sjeme i to u obliku lonca, sanduka ili kutije. Osnovni radni organ joj je aparat za sjetvu, kojim se zrno iz rezervoara zahvata i izbacuje kroz provodne cijevi u ulagač sjemena.

Princip rada odvija se tako da sjeme smješteno u rezervoaru gravitacijom ili prisilno, pomoću mješača, dolazi do sjetvenog aparata, koji zahvataju tačno određenu količinu zrna i izbacuju ga u provodne cijevi do ulagača. Oni prave u zemljištu brazdicu određene dubine i polažu sjeme u sjetveni sloj, pri čemu dolazi i do njegovog djelimičnog prekrivanja rastresitom zemljom. Iza ulagača smješteni su po pravilu radni organi za definitivno pokrivanje zrna zemljom.

Rezervoar ima tehnološki zadatak da omogući nesmetani dotok sjemena do aparata za sjetvu.

Dubina se provjerava otkopavanjem zemlje

Za kvalitetno izvođenje ove operacije najvažnije je podešavanje sjetvenog aparata. U tom smislu, važno je provjeriti dubinu sjetve, razmak između sjemena i ostvariti odgovarajuću brzinu, koja zavisi od kvaliteta predsjetvene pripreme, snage traktora, vještine rukovaoca agregata.

Najprije provjeriti da li sjetvena ploča povlači sjeme iz mase i to tako što se ono ubaci u rezervoar, zatim se ručno okreću pogonski točkovi dok je hidraulika na traktoru u podignutom položaju. Takođe, treba obratiti i pažnju da li otvor na ploči povlači jedno zrno ili više ili možda ima praznih mjesta na ploči. U zavisnosti od situacije, treba fino podesiti skidač sjemena ili pritisak.

Provjeriti dubinu, razmak između sjemena i ostvariti odgovarajuću brzinu sjetve

Sijačicu potrebno usmjeriti u pravcu oranja po najdužoj liniji, odnosno da sjetveni sklop ima što manje gubitaka vremena u okretanju.

Nakon što je puštena u rad, dubina sjetve provjerava se otkopavanjem zemlje. Tako se ujedno provjerava i raspored u u redu, odnosno razmak između sjemena. Još jedna od važnih stavki je i provjera kvaliteta zagrtanja nagaznim točkovima. Uklapanje odnosno tačno spajanje prohoda utvrđuje se prilikom prvog i drugog okretanja agregatiranog sistema. Podešavanje ili štelovanje od velike je važnosti za nove sijačice.

"Štelovanje se razlikuje od mašine do mašine, od brenda do brenda. Ne postoji šablonska preporuka. Poljoprivrednici kada uzmu novu mašinu uglavnom potroše jedan hektar dok se upoznaju sa njom i istestiraju je. Sve one su napravljene po poljoprivredniku, koji ima maksimalnu slobodu i ne treba se plašiti da proba nešto ako mu nije jasno. To je jedina preporuka - isprobati što više opcija i što bolje se upoznati sa mašinom", kaže Milinković.


Tagovi

Žitna sijačica Priprema sijačice Sjetva pšenice Priključne mašine Rezervoar za sjeme Dubina sjetve pšenice Optimalni rokovi


Autorica

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...