Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi pšenice
  • 24.08.2016. 10:00

Požnjeveno pšenice za 67,95 miliona KM!

Ovogodišnji pronosi pšenice kreću se iznad prosjeka u RS, i to oko 5 tona po hektaru. Najviše snopova palo je na području Bijeljine.

Foto: budabar/bigstockphoto.com
  • 117
  • 5
  • 0

Ovogodišnji prinos pšenice od oko pet tona po hektaru nadmašio je višegodišnji prosjek u RS, a najviše snopova palo je na području Bijeljine, piše Glas Srpske.

Navedeno je to u informaciji o stanju poljoprivredne proizvodnje i otkupu pšenice roda 2016. godine, koju je usvojila Vlada RS na jednoj od proteklih sjednica.

Sa bijeljinskih oranica ukupno je požnjeveno 80.035 tona hljebnog žita, vrijednosti oko 25,61 milion maraka. "Tokom žetve sa 42.471 hektara koliko je ukupno bilo pod pšenicom u RS, ostvaren je prinos od oko 212.355 tona, vrijednosti 67,95 miliona maraka" rekli su u Ministarstvu.

Prinosi se kreću od četiri tone po hektaru na području Hercegovine i Romanije, do pet i po tona u Prijedorskoj regiji.

Od ukupno proizvedenih količina, procjena je da će oko 30.000 tona pšenice biti otkupljeno i iskorišćeno kao hljebno žito, istakli su u Ministarstvu i dodali da otkupna cijena iznosi od 0,30 do 0,33 marke bez PDV-a.

Direktor preduzeća "Jelena" iz Kozarske Dubice, Marko Vlajsević ističe da su prinosi pšenice na poljima u vlasništvu ove firme bili daleko iznad prosjeka, ali je kvalitet podbacio. "Sijali smo 55 hektara sjemenske i 70 hektara merkantilne pšenice, a sorta graindor dala je prinose od oko 10 tona po hektaru, ali je nizak nivo proteina u zrnu", rekao je Vlajsević i dodao da većinu pšenice prerađuju u vlastitom mlinu, proizvodeći brašno, a dio prinosa izvoze u Tursku.

Podsticaji za pšenicu

Podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice iznosi 250 maraka po hektaru, dok je premija za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu roda 2016. godine, u iznosu od 0,05 KM/ha, rekli su u Ministarstvu.

Izvor: Glas Srpske, Foto: budabar/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Žetva Pšenica Otkupna cijena Prinosi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !