Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica i uljarica
  • 24.12.2016. 18:00

Povećane svjetske zalihe pšenice loše kvalitete

Prognoza potrošnje pšenice u sezoni 2016/17 pojačana je uglavnom zbog očekivanja velike potrošnje u sektoru stočne hrane te obilnih zaliha pšenice niske kvalitete. Očekuje se i povećanje svjetske potrošnje kukuruza.

Foto: budabar/bigstockphoto.com, Izvor
  • 440
  • 47
  • 0

Proizvodnja pšenice u 2016. godini je povećana uslijed većih prinosa u Ruskoj Federaciji i Ukrajini. Prognoza potrošnje u sezoni 2016/17 pojačana je uglavnom zbog očekivanja velike potrošnje u sektoru stočne hrane te obilnih zaliha pšenice niske kvalitete. Prognoza za trgovinu pšenicom u sezoni 2016/17 pojačana je zbog niskih cijena koje potiču veći uvoz. Zalihe u sezoni 2016/17 lagano su povećane, trenutno četiri posto više nego na početku sezone.

Najveće povećanje zaliha u odnosu na prethodnu godinu predviđeno je u Kini, Ruskoj Federaciji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Očekuje se povećanje potrošnje kukuruza

Svjetska proizvodnja kukuruza u 2016. godini pala je nakon smanjenja prinosa u Brazilu, Kini, EU i SAD-u. Procjena potrošnje za sezonu 2016/17 također se smanjuje, očekujući pad u potrošnji hrane za životinje. Ipak, očekuje se povećanje ukupne svjetske potrošnje od 2% u odnosu na sezonu 2015/16. Prognoza za trgovinu kukuruzom u sezoni 2016/17 je povećana, potaknuta većom potražnjom za uvozom u zemlje EU i Vijetnam. Zalihe u sezoni 2016/17 procijenjene su na niže razine, uglavnom zbog smanjene prognoze za Kinu i SAD.

Niži prosječni godišnji rast soje

Prognoza svjetske proizvodnje soje u 2016/17 povećala se zbog procjene većih prinosa u SAD-u i Kanadi te poboljšane prognoze za Brazil i Argentinu. Iako Kina, Brazil i Argentina predvode godišnje povećanje od oko 5%, procjena svjetske potrošnje za sezonu 2016/17 ostala je gotovo nepromijenjena. Prognoza za trgovinu sojom u sezoni 2016/17 blago raste, iako sve još uvijek ukazuje na niži prosječni godišnji rast. Krajnje zalihe za sezonu 2016/17 revidirane su naviše zbog boljih prognoza za SAD i Brazil, međutim svjetske rezerve će pasti 9% u odnosu na prošlu sezonu, na trogodišnji minimum.

Foto: budabar/bigstockphoto.com, Izvor: AMIS novembar 2016., obrada: TISUP


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

Pšenica Kukuruz Soja Potrošnja Zalihe Svjetska proizvodnja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.