AgroKlub.ba

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ratarstvo » Povećane svjetske zalihe pšenice loše kvalitete

Povećane svjetske zalihe pšenice loše kvalitete

Tržište žitarica i uljarica

Povećane svjetske zalihe pšenice loše kvalitete

Datum: 24.12.2016. 18:00

Kategorija:

Ratarstvo

Prognoza potrošnje pšenice u sezoni 2016/17 pojačana je uglavnom zbog očekivanja velike potrošnje u sektoru stočne hrane te obilnih zaliha pšenice niske kvalitete. Očekuje se i povećanje svjetske potrošnje kukuruza.

Proizvodnja pšenice u 2016. godini je povećana uslijed većih prinosa u Ruskoj Federaciji i Ukrajini. Prognoza potrošnje u sezoni 2016/17 pojačana je uglavnom zbog očekivanja velike potrošnje u sektoru stočne hrane te obilnih zaliha pšenice niske kvalitete. Prognoza za trgovinu pšenicom u sezoni 2016/17 pojačana je zbog niskih cijena koje potiču veći uvoz. Zalihe u sezoni 2016/17 lagano su povećane, trenutno četiri posto više nego na početku sezone.

Najveće povećanje zaliha u odnosu na prethodnu godinu predviđeno je u Kini, Ruskoj Federaciji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Očekuje se povećanje potrošnje kukuruza

Svjetska proizvodnja kukuruza u 2016. godini pala je nakon smanjenja prinosa u Brazilu, Kini, EU i SAD-u. Procjena potrošnje za sezonu 2016/17 također se smanjuje, očekujući pad u potrošnji hrane za životinje. Ipak, očekuje se povećanje ukupne svjetske potrošnje od 2% u odnosu na sezonu 2015/16. Prognoza za trgovinu kukuruzom u sezoni 2016/17 je povećana, potaknuta većom potražnjom za uvozom u zemlje EU i Vijetnam. Zalihe u sezoni 2016/17 procijenjene su na niže razine, uglavnom zbog smanjene prognoze za Kinu i SAD.

Niži prosječni godišnji rast soje

Prognoza svjetske proizvodnje soje u 2016/17 povećala se zbog procjene većih prinosa u SAD-u i Kanadi te poboljšane prognoze za Brazil i Argentinu. Iako Kina, Brazil i Argentina predvode godišnje povećanje od oko 5%, procjena svjetske potrošnje za sezonu 2016/17 ostala je gotovo nepromijenjena. Prognoza za trgovinu sojom u sezoni 2016/17 blago raste, iako sve još uvijek ukazuje na niži prosječni godišnji rast. Krajnje zalihe za sezonu 2016/17 revidirane su naviše zbog boljih prognoza za SAD i Brazil, međutim svjetske rezerve će pasti 9% u odnosu na prošlu sezonu, na trogodišnji minimum.

Foto: budabar/bigstockphoto.com, Izvor: AMIS novembar 2016., obrada: TISUP

Broj pregleda članka: 430; Uspješnost članka: 25.5

Izvor: Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi

Tagovi: Pšenica, Kukuruz, Soja, Potrošnja, Zalihe, Svjetska proizvodnja

Ključne riječi članka: povecane, svjetske, zalihe, psenice, lose, kvalitete, potrošnje, prognoza, sezoni, sezonu, svjetske, zalihe, povećanje, brazil, trgovinu, prinosa, odnosu, sezoni 2016, sezonu 2016, niži prosječni godišnji


Karolina Tušek

Svi tekstovi autora

Autorica Karolina Tušek

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!