Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetveni rekord
  • 28.09.2015. 12:00

Potukao svjetski rekord u prinosima pšenice!

"Imali smo idealnu uzgojnu sezonu na teškom glinenom tlu, nije bilo bolesti i pšenica nije prolazila kroz stres", govori rekorder za Farmers Weekly.

Foto: Farmers Weekly
  • 100
  • 5
  • 0

Uzgajivač pšenice iz Northumberland-a, Rod Smith nakon idealne uzgojne sezone s puno sunčanih dana potukao je žetveni rekord u prinosima pšenice. Samo 10 dana nakon rekorda Tima Laymanna iz Lincolnshire-a, Smith je zabilježio prinos od 16.52t/ha.

"Imali smo idealnu uzgojnu sezonu na teškom glinenom tlu, nije bilo bolesti i pšenica nije prolazila kroz stres", govori on za Farmers Weekly. U prijašnjim sezonama ometali su ga suho vrijeme, nakupljanje vode, bolesti, visoke temperature, nedostatak sunca, no sada je sve u savršenoj ravnoteži.

Pobjednička formula je Dickens pšenica na teškom glinenom tlu, koja je došla iza proljetnog graha kao pretkulture. Minimalna obrada tla dominirala je do početka sjetve 1. rujna, kada je prinos bio 16.52 t/ha s 15% vlage.

Dickens pšenica i teško glineno tlo

S varijabilnim inputima sjemena, zaštite i gnojiva ispod £754/ha, iliti £46/t, bruto marža bi bila £1,000/ha, a cijena stočne pšenice £110/t. Ovi inputi uključuju četiri glavna fungicida, 310 kg/ha dušičnog gnojiva i visoku ratu sjemena 185 kg/ha. Žetva je obavljena kombajnom New Holland 9070 23t/ha.

Tretiranje sjemena fungicidom zajedno s fungicidnom primjenom kroz cijeli ciklus održalo je dovoljno zelenih listova kroz sezonu kako bi poduprli usjeve. U okolici je bilo dosta septorie i žute hrđe, ali povoljni proljetni uvjeti uspjeli su ih održati izvan dosega, dok je period punjenja žitarica bio dosta dug.

Foto: Farmers Weekly


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Žetva Pšenica Žetveni rekord Rod Smith Proizvodnja pšenice


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong